Az Airbus egy olyan technológia tökéletesítésén dolgozik, amely már azelőtt jelzi a lehetséges műszaki hibákat, mielőtt azok ténylegesen bekövetkeznének. A fejlesztés eredményeként csökkenthetnek a karbantartás költségei a légitársaságok számára. A rendszert többek közt az easyJet bevonásával teszteli és fejleszti a repülőgépgyártó – jelentette be közleményében az easyJet.

Az Airbus prognosztikus karbantartó rendszere repülés közben valós idejű információkat gyűjt a repülőgép műszereinek állapotáról az ACARS üzenettovábbító technológia segítségével. Ezeket az információkat elemzi, majd az előrejelzéseket elküldi a légitársaság üzemeltetési részlegének, amely leszállás után azonnal hozzákezdhet a hibaelhárításhoz, vagy beillesztheti a feladatot a gép rendes karbantartási ütemtervébe.

Az easyJet és az Airbus együtt vizsgálják a rendszer további fejlesztésének lehetséges irányait, amelynek első lépéseként információt gyűjtenek a világszerte üzemben lévő A320-as gépek bevonásával, részben az easyJet flottájának, részben az Airbus saját benchmarking elemzéseinek adataiból. Az így összegyűjtött adatokat innovatív algoritmusok segítségével dolgozzák fel.

Az eredmények a légitársaságok számára lehetővé teszik a karbantartások és alkatrészek beszerzésének még optimálisabb tervezését, egyúttal hatékonyabbá teszik a karbantartási folyamatokat és csökkentik a költségeket.

„Ügyfeleinkkel és beszállítóinkkal is együttműködünk annak érdekében, hogy közösen javítsuk termékeink és szolgáltatásaink színvonalát. Örülünk, hogy az easyJet is partnerünk ebben a kezdeményezésben” – mondta Yann Barbaux, az Airbus innovációs igazgatója.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“A prognosztikai rendszerek jelentősen megváltoztatták a karbantartás folyamatát. A valós idejű adatoknak köszönhetően a lehetséges problémákat még jelentkezésük előtt észrevesszük és kezeljük, vagy adott esetben már a repülőgép landolása előtt elindítjuk a javítási folyamatot” – tette hozzá Ian Davies, az easyJet műszaki vezetője.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!