Nem sikerült működésbe hoznia a lábára erősített robbanószert egy nigériai férfinak az egyik amerikai légitársaság Detroitba érkező repülőgépén. A férfi állítása szerint kapcsolatban áll az al-Kaidával, a Fehér Ház terrortámadási kísérletnek minősítette az esetet.

Megpróbálta felrobbantani az egyik utas a Delta-Northwest Airlines amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba érkező járatát pénteken, közölték nemzetbiztonsági tisztviselők Washingtonban. A repülő éppen ereszkedni kezdett a detroiti repülőtérnél, amikor az eset történt.

Peter King, az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke szerint a nigériai állampolgárságú férfi harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, amikor sikertelenül próbálta működésbe hozni a lábára erősített robbanószert. Senki más nem sérült meg, a Northwest Airlines 253-as járatán 278-an utaztak.

A férfit őrizetbe vették, kihallgatásakor azt állította, hogy az al-Kaida nevében akarta végrehajtani a merényletet. A BBC szerint azt mondta, hogy Jemenben szerezte be a robbanószert

A New York-i republikánus képviselő szerint a férfi neve Abdul Mudallad, más források szerint Abdul Farouk Abdulmutallabnak hívják, 23 éves és egy londoni egyetemen tanul.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőn utazó szemtanúk szerint valamilyen gyújtóbomba volt a férfi lábára erősítve. A mögötte ülők egy villanásról beszélnek, amit füstszag követett. Többen rávetették magukat a nigériai utasra, a tüzet poroltóval és vízzel gyorsan eloltották.

A Fehér Ház terrortámadási kísérletnek minősítette az esetet. Barack Obama amerikai elnök megerősítette a reptereken a biztonsági előírásokat. A Hawaiin vakációzó elnök folyamatos tájékoztatást kap, és telefonon már tanácskozott nemzetbiztonsági tanácsadóival, jelentette a CNN.

Az amerikai hatóságok vizsgálják, hogy az eset része lehetett-e egy nagyobb tervnek, és értesítették nemzetközi szövetségeseiket is.

Az Airbus 330-as típusú repülő Nigériában szállt fel, onnan érkezett Amszterdamba, majd továbbindult Detroitba

Forrás: index.hu

korábbi, szintén index.hu:

Megpróbáltak felrobbantani egy amerikai utasszállítót

Kisebb robbanás történt egy amerikai utasszállító gépen pénteken. Az Amszterdamból Detroitba tartó repülőt a Fehér Ház szerint megpróbálták felrobbantani, de a robbanószer kudarcot vallott. Egy Londonban tanuló nigériai fiatalembert őrizetbe vettek.

A Fehér Ház szerint terrortámadási kísérlet volt az az incidens, amely egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőn történt pénteken, nem sokkal a leszállás előtt – közölte a CNN meg nem nevezett fehér házi forrásokra hivatkozva.

A Northwest Airlines 278 utast szállító gépén nem sokkal a detroiti leszállás előtt kisebb robbanást lehetett hallani és füst szállt fel az utastérben, az egyik tűzjelző bekapcsolt, a pilóta pedig vészjelzést adott le, de letette a gépet.

Az ABC amerikai televízió szerint az elkövető – egy Londonban tanuló nigériai férfi – robbanó port ragasztott a lábára, ezt keverte el egy fecskendőnyi folyadékkal, és a keverék okozta a robbanást. A detonáció után – amelyet a CNN szerint az egyik utas egy lufi kidurranásához hasonlított – pánik tört ki az utastérben, legalább egy embert kórházba kellett szállítani leszállás után.

Az utasok beszámolója szerint rögtön a robbanás után egy utas rávetette magát a feltételezett elkövetőre. Valaki pedig egy plédet dobott a lábára, hogy elfojtsa a felcsapó tüzet. A gyanúsítottat – aki súlyos égési sérüléseket szerzett – letartóztatták, a CNN szerint szélsőséges szervezetekhez és az al-Kaidához köthető.

„Rémisztő volt” – idézi a BBC Richelle Keepmant, aki a gépen utazott az elbukott támadás idején. „Arra gondoltam… úgy gondolom, mindenki arra gondolt, hogy nem fogunk leszállni, hogy nem fogjuk tudni megcsinálni” – mondta a megrémült nő. Állítása szerint akkor vált világossá, hogy valami nincs rendjén, amikor a gép hátuljában ülve „valamiféli sikolyokat hallottunk, és néhány stewardess kezdett fel-alá rohangálni” – tette hozzá. Keepman elmondta, hogy ekkor látták a félelmet a stewradessek szemében, aki sietve poroltókat vittek a robbanás helye felé.

Egy névtelenül nyilatkozó női utas arról beszélt, hogy az incidens alatt hogyan viselkedett a merénylő: „Felállt, harciasan viselkedett, kiabált és káromkodott” – mondta az egykori utas. Szerinte Afganisztánról ordítozott a támadó, és ellenállt a stewardesseknek.

A feltételezett terrorista akcióról értesítették Barack Obama amerikai elnököt, aki Hawaiin tölti karácsonyi szabadságát.

Forrás: index.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!