Az indiai közlekedésbiztonsági hatóságok szerint fél év alatt 62 pilótát függesztettek fel a repülési szabályainak súlyos megsértése miatt.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A Hindustan Times az indiai közlekedésbiztonsági hatóságoktól kérte ki az adatokat, ezekből az derül ki, hogy 30 százalékkal nőtt a felfüggesztett pilóták száma. Tavaly 93 pilótát tiltottak el a repüléstől, ez havi nem egész nyolc eltiltást jelent, ez 10-re ment fel ebben az évben.

A felfüggesztés 15 napig, vagy akár évekig is eltarthat a szabályszegés súlyosságától függően. Bár a hatóság nem adott pontos információt a felfüggesztések okáról, a lap informátorai szerint a legtöbb esetben ittasan akartak volna repülőgépet vezetni a pilóták. A második legtöbb probléma a futópálya-használattal volt, a használatra vonatkozó szabályok megsértése 30 százalékot tett ki, míg a pihenőidők be nem tartása 20 százaléknyi szeletet képviselt.

A hatóság titoktartásra hivatkozva nem adott ki légitársaságokra vonatkozó információt. A polgári repülésért felelős miniszter viszont korábban azt mondta, az elmúlt három évben 122 esetben találtak ittas pilótát, ebből 33 esetben a Jet Airways, 25 esetben az Indigo, 20 esetben a SpiceJet pilótái voltak érintettek.

Szakértők szerint a rendkívül magas számú szabálysértés-sorozat miatt is döntött úgy a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) még 2014-ben, hogy csökkenti az indiai repülőterek biztonsági besorolását. 2012-ben még 109 pilóta ellen intézkedtek, ami 2013-ra 89-re csökkent, de 2014-ben és 2015-ben is emelkedett az esetek száma és 2016-ban is növekedést mutat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az esetszám azért is növekszik, mert a hatóságok szigorították az ellenőrzéseket. A légalkohol méréseket korábban véletlenszerűen alkalmazták a hajózó személyzet 60 százalékán, de tavaly augusztus óta mindenkinek kötelező megfújnia. A légügyi hatóság inkább azzal magyarázta a több szabálysértést, hogy nőtt a forgalom és szigorodtak a szabályok is.

Egy név nélküli pilóta a Hindustan Timesnak azt mondta, már akkor felfüggesztik, ha 1 ezreléket mutat a műszer, de ilyen eltérést nem csak alkohol fogyasztása okozhat. Egy másik pilóta azért panaszkodott, mert eltérő süllyedési sebességet alkalmazott, és anélkül függesztették fel, hogy az eset körülményeit kivizsgálták volna.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!