A légiközlekedési ipar és főleg a saját pénzügyi helyzete miatt a Thai Airways fél évvel elhalasztja új repülőgépek egy ideje tervezett vásárlását.

Az ATW Online szerint ezt a légitársaság igazgatósága kérte a cégvezetéstől, ennek megfelelően a mostani ülésen nem döntöttek a tervezett 38 gépes beszerzésről, ehelyett csupán 3 újabb Boeing 777-es lízingbe vételét szavazták meg.

A rendelés azonban nem sikkadt el, a thai nemzeti légitársaság döntéshozó testülete fél év múlva újra napirendjére tűzi a kérdést.

A tervek szerint a 38 gép között keskeny- és szélestörzsűek is lettek volna, ezeket főleg az idősebbek kiváltására szerezték volna be. Ha sikerült volna most áttolni az igazgatóságon a döntést, akkor az elsők 2021-ben érkeztek volna meg a társasághoz, és 5 évig tartott volna az összes példány átvétele.

Adatbázisok szerint a mintegy 80 gépes flotta átlagos életkora 10 év, a legidősebbek a második évtizedüket töltő 747-esek, illetve a 10 évet meghaladó átlagos életkorú 777-esek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A Thai Airways egy ideje már nehéz anyagi körülmények között üzemel, augusztusban Sumeth Damrongchaitham, a cég vezetője azt kérte, hogy a felsővezetés önkéntesen csatlakozzon a fizetéscsökkentési programhoz. Mindezt azért, mert szerinte ezzel mindenkinek példát mutatnak, így többen is kérhetnék fizetésük csökkentését.

A légitársaság honlapján is elérhető legutóbbi eredmény-kimutatás szerint a június 30-án végződött első pénzügyi félévben 6,4 százalékkal 3 milliárd dollárnak megfelelő thai bátra csökkent az árbevétel, az adózás előtti veszteség pedig a korábbi háromszorosára, 200 millió dollárra nőtt.