Határozatlan időre bevonta a Dél-afrikai Köztársaság légügyi hatósága a British Airways és a fapados Kulula színeiben repülő cég légi üzemeltetői engedélyét.

A Dél-afrikai Polgári Légügyi Hatóság (South African Civil Aviation Authority – SACAA) előzőleg 24 órára parancsolta földre a légitársaság gépeit repülésbiztonsági okok miatt, ám az engedélyek felfüggesztését később határozatlan időre meghosszabbították.

A hatóság indoklása szerint a cég repülésbiztonsági, kockázatkezelési és minőségbiztosítási rendszereinek vizsgálata során több súlyos problémát is feltártak, az ezek jelentette kockázatok miatt volt szükség az üzemelés azonnali leállítására.

A hatóság azt követően kezdett vizsgálódni a cégnél, hogy a Kulula és a British Airways márkanév alatt repülő Comairnél az elmúlt időszakban több súlyos repülésbiztonsági esemény is történt.

Forrás: Kululaa

Bár a hatóság közlése nem részletezte, a repülési eseményeket listázó adatbázisok szerint március elején a Kulula egy Boeing 737-800-asának hajtóművét le kellett állítani repülés közben egy meghibásodás miatt, a fapados egy másik járatának személyzete pedig az összeütközésre figyelmeztető TCAS-rendszer jelzését figyelmen kívül hagyva folytatta a megközelítést február elején.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság dolgozóit képviselő szakszervezet közleménye szerint nem lepődtek meg a hatóság döntésén, és felszólították a vezérigazgatót a távozásra. Az érdekképviselet hozzátette, hogy számos alkalommal figyelmeztették a cég vezetését, hogy a végrehajtott költségcsökkentési intézkedések, valamint a repülőgépek túl magas kihasználtsága és ebből kifolyólag elégtelen karbantartása negatív hatással vannak a biztonságra.

A hatóság közlése kiemelte, hogy az országban az utóbbi 30 évben egyetlen halálos kimenetelű légiközlekedési baleset sem történt, a döntést az utasok és a személyzet biztonsága érdekében hozták meg, ugyanakkor bíznak benne, hogy a légitársaság mihamarabb el tudja hárítani a feltárt problémákat, hogy visszakaphassa engedélyeit.

Frissítés: március 17-én megjelent egy szűkszavú közlemény arról, hogy a légitársaság visszakapta a légi üzemeltetői engedélyét, így járatai ismét felszállhatnak.