Felfüggesztette a KLM-nek juttatott 3,4 milliárd eurós állami támogatás folyósítását a holland kormány, mert két szakszervezet nem írta alá a hosszabb távú fizetéscsökkentésről szóló kollektív megállapodást.

A KLM honlapján elérhető közlemény szerint több feltétele is van a pénzügyi segítségnek, ezek egyike, hogy minden légitársasági dolgozónak ki kell vennie a részét a cég megmentéséből. A dolgozók egészen addig csökkentett fizetést kapnak, amíg a KLM igénybe veszi az állami támogatást, legkésőbb 2025-ig.

Fotó: AIRportal.hu

A légitársaság október 31-ig kapott időt arra, hogy a pilótákat, légiutas-kísérőket és a földi személyzetet képviselő szakszervezetekkel megállapodást kössön. A határidőig öt szakszervezet írta alá az egyezséget, de a pilótákat képviselő VNV visszautasította az ajánlatot, a földi kiszolgálókat és légiutas-kísérőket is képviselő FNV pedig még nem döntött.

Ezzel a KLM szerint veszélybe került a légitársaság túlélése, mert az állami támogatás nélkül rövid időn belül csődbe megy a 101 éves cég.

Pieter Elbers vezérigazgató a közlés szerint azt mondta, tudják, hogy sokat kértek a dolgozóktól, de egyetlen céljuk van: megmenteni a KLM-et.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A De Telegraaf holland napilap szemlézte az ajánlatot visszautasító VNV érdekképviselet levelét, amelyet Wopke Hoekstra pénzügyminiszterhez juttattak el. Ebben azt írták, hajlandók tárgyalni a fizetéscsökkentés meghosszabbításáról, de addig a most érvényben lévő, 17 hónapra szóló megállapodást tekintik irányadónak.

Mint arról a héten beszámoltunk, jelentős átalakítás vár az egész Air France-KLM csoportra, összesen 12500 munkahely szűnhet meg 2022-ig, és csaknem 2 milliárd euróval szeretné csökkenteni a menedzsment a francia és a holland légitársaság üzemelési költségeit.