A hivatalos kommüniké szerint karbantartási problémák miatt felfüggesztette működését a török Borajet Airlines regionális légitársaság. A cég menetrend szerinti járatai április 23-tól álltak le, de azt közölték, hogy 2018-ban, ha megnyit az új isztambuli repülőtér újraindulnak már egy újjászervezett operációval és flottával.

A Borajet TC-YAT lajstromjelű Fenerbahçe futball csapat festését viselő Embraer E195-ös repülőgépe Ferihegyen. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Borajet TC-YAT lajstromjelű Fenerbahçe futball csapat festését viselő Embraer E195-ös repülőgépe Ferihegyen. (Fotó: AIRportal.hu)

A légitársaság leállása körülbelül harmincezer utast érint, akiket a Turkish Airlineshoz irányítottak át, de azt nem részletezték, hogy milyen feltételekkel.

A Borajet flottájában Embraer E190 és E195 típusú regionális utasszállító gépek repültek, továbbá két business jettel is rendelkeznek. Az Embraerek közül négyet alkatrészhiány miatt kellett leállítani az ATW Online egy török iparági szakértőtől származó információi szerint.

Három Embraer repülőgépet a légitársaság visszaad a bérbeadó lízingcégnek. A törökországi légiközlekedési szabályok szerint ahhoz, hogy egy légitársaság charter járatokat üzemeltessen legalább három, menetrend szerinti járatok üzemeltetéséhez pedig öt repülőgéppel kell rendelkezzen.

A légitársaságnál maradó egy Embraerrel és a két kisebb üzleti repülőgéppel charter járatokat repül majd a Borajet a tervek szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cégnek komoly adósságai vannak repülőtér üzemeltetőkkel, földi kiszolgáló és catering cégekkel szemben is, de az 500 dolgozó bérét eddig még képesek voltak kifizetni.

A légitársaság korábbi tervei szerint az ír AerCap lízingcégtől bérelt volna később új generációs három Embraer E190-E2 és két E195-E2 repülőgépet.

A Borajet egyik Embraer E195 típusú repülőgépe fedélzetén a török Fenerbahçe futball csapattal 2016 októberében Budapesten szakította meg útját, mert a pilótafülke egyik szélvédője megrepedt. A különleges festésű Embraer (képünkön) napokig Ferihegyen várakozott a javításra, a sportolókat egy másik repülőgép szállította tovább Manchesterbe.