Felfüggesztette TopBonus törzsutasprogramját az augusztus 15-én csődvédelembe menekülő Air Berlin. A felfüggesztés azt jelenti, hogy a légitársaságnál törzsutas-kártyával rendelkező utasok nem tudnak nem új mérföldeket gyűjteni, és a meglévő mérföldjeiket sem válthatják be.

Az Egek Ura Blog kommentárja szerint az Air Berlin most olyat lépett,

amit egyetlen, tervekkel még bíró légitársaság sem tesz.

Az Air Berlin korábban még egy különleges festésű repülőgéppel is népszerűsítette a TopBonus törzsutas programját, sokat elmond azonban, hogy már ez a repülőgép is Eurowings festésben repül wet-leaseben a Lufthansa-csoport útvonalhálózatán. (Fotó: AIRportal.hu)

Magyarországon sok Air Berlin TopBonus-tag van, már csak azért is, mert annak idején a Malév csődjét követően megfeleltették az ezüst- arany- és platina kártyákat – emlékeztet a blog.

A döntés érthető, hiszen a légitársaság csődben van, a törzsutasprogram pedig – több más légitársaság hasonló programjához hasonlóan – ki van szervezve egy a légicégen kívül álló vállalkozásba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Így minden pontgyűjtés és pontfelhasználás pénzforgalmat generál a törzsutasprogramot üzemeltető cég és a légitársaság között. Igen ám, de ugye a csődvédelem alatt csak a működéshez feltétlenül szükséges számlákat lehet kifizetni, s a törzsutas-tranzakciók nem számítanak ebbe a körbe.

A Topbonus-tagok a továbbiakban nem gyűjthetnek mérföldeket sem az AirBerlin sem más OneWorld légitársaságok járatain és a meglévő pontjaikat sem használhatják fel.

Ugyanakkor az ezüst, arany, vagy platina kártyás ügyfelek, az AirBerlin és a OneWorld hálózatában igénybe vehetik az ezzel járó kedvezményeket (priority boarding, fast track, stb.), a lounge-használat ugyanakkor nem biztos, hogy zökkenőmentes.

A Topbonus tagoknak érdemes megpróbálni megfeleltetni a kártyájukat más légitársaságoknál: más OneWorld társaságoknál, vagy akár a Lufthansánál, netán az AirFrance/KLM-nél, amelyikkel feltehetően az Air Berlin megszűnése esetén sokat utaznak majd. A státusz-megfeleltetés nem garantált, de sok esetben működik, ha a tag beküldi a kiválasztott légitársaságnak az ezüst, arany, vagy platina kártyájának másolatát írja a blog.