A horvát hatóságok felfüggesztették az European Coastal Airlines (ECA) a népszerű adriai üdülőhelyeken, DeHavilland Twin Otter 300-6 típusú hidroplánokkal járatokat üzemeltető cég engedélyét.

A légitársaság első DeHavilland Twin Otter 300-6 repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A légitársaság első DeHavilland Twin Otter 300-6 repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Horvátország Polgári Légügyi Hatósága azt követően döntött az ECA légi üzemeltetési engedélyének (Air Operator’s Certificate – AOC) felfüggesztése mellett, miután a cégnél tartott vizsgálatuk hiányosságokat tárt fel a repülésbiztonsággal összefüggő folyamatok és a repülőgépek karbantartása terén.

A hatósági vizsgálat azt követően kezdődött, hogy a horvát médiában a légitársaság repülőgépeinek rossz állapotát szemléltető fotók jelentek meg. A cég vezetése akkor csak a korábbi alkalmazottaik által terjesztett, rosszindulatú támadásnak minősítette a médiában közölteket.

A légitársaság engedélyének felfüggesztéséről szóló döntés a légitársaság elindulásának két éves évfordulója előtt néhány nappal született meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság – saját hatáskörben – már a múlt hét végén ideiglenesen felfüggesztette a járatainak üzemeltetését és a foglalásokat is, de az akkori közlés szerint csak a hatósági vizsgálatok idejére, amíg minden szükséges papírmunkát elvégeznek.

Akkor a cég azt közölte, hogy a mai napon újra közlekednek majd a járatok, azonban ezt a hatóság döntése, miszerint a cég AOC-jét felfüggesztették ezt már nem teszi lehetővé.

A horvát hatóságok döntése szintén földre – jobban mondva vízre – kényszerítette dán Nordic Seaplanes légitársaságot, mert ők is a horvát ECA engedélyei alatt üzemeltették repülőgépeiket és járataikat.

A légitársaság ügyvezetője Klaus Dieter Martin a cég weboldalán közzétett közleményében azt írta, hogy együttműködnek a hatóságokkal és minden szükséges erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy a hatóságok visszaállítsák a cég engedélyét.

A cégvezető közlése szerint azon dolgoznak, hogy ennek a hétnek a végére visszaszerezzék az engedélyeiket. A légitársaság a hoppon maradt utasok részére visszatéríti a repülőjegyek árát és szárazföldi vagy vizi úton megszervezi az utazásukat.

A European Coastal Airlines első járata hosszú évekig tartó engedélyeztetést követően 2014. augusztus 27-én szállt fel először. A horvát légitársaság elsőként hozta vissza Európába a modern, menetrend szerinti vízi-repülést.

A légitársaság a kezdetekben egyetlen DeHavilland Twin Otter 300-6 repülőgéppel üzemeltette járatait, de 2016. nyarára a cég flottája öt gépesre bővült. A légitársaság központja Splitben volt, de több népszerű adriai üdülőhelyről üzemeltettek járatokat első sorban a közeli szigetekre, de idén elindult első nemzetközi járatuk is Olaszországba.

Forrás: Eddy Meštrović – Edostuff – Youtube Channel