Most először köttetett Boeing 787-es rendelési szerződés az épp világkörüli úton lévő típus fedélzetén. Az amerikai repülőgépgyár és az orosz Transaero Airlines egy Dreamliner fedélzetén hozta tető alá a négy gép megrendeléséről szóló szerződést.

Oroszország első magán légitársasága négy Boeing 787-8 utasszállító repülőgépre szóló megrendelést véglegesített a Boeing repülőgépgyárral. A 744 millió dolláros üzlet különlegessége, hogy annak aláírására egy a légitársaság számára szervezett bemutató repülés során került sor.

Közös kapcsolataink a Boeinggel egészen 1993-ig nyúlnak vissza, amikor is a Transaero lett az első légitársaság Oroszországban, amely Boeing repülőgépet állított szolgálatba – kezdte beszédét Alexander Pleshakov, a légitársaság igazgatótanácsának elnöke.
A Transaero Airlines elkötelezett az innováció terén és folytatni kívánja szolgáltatásainak fejlesztését, ezért esett a választásuk a korszerű és költséghatékony Boeing 787 Dreamlinerre, amelyet mind belföldi, mind nemzetközi útvonalakon szolgálatba kívánnak állítani – derült ki Alexander Pleshakov szavaiból.

A szerződés, a világkörüli DreamTour turnét teljesítő Boeing 787-es (ZA003) fedélzetén került aláírásra. A repülőgépen, amelynek pilótafülkéjében első tisztként jelen volt Evgeny Nikitin, a Transaero Boeing 767/777 flotta parancsnoka is most először köttetett megrendelési szerződés.

A kompozit anyagokból készülő Boeing 787-es az első igazán hosszú távú járatok megtételére képes középkategóriás szélestörzsű típus, amelynek segítségével a légitársaságok olyan új, közvetlen járatokat nyithatnak, amelyekre az utazóközönségnek leginkább igénye van. A Boeing jelenleg 59 üzemeltetőtől több, mint 850 megrendelést jegyez a 787-es típusra, amelynek fejlesztésében a moszkvai Boeing Design Center mérnökei is kivették részüket, sőt egy orosz vállalat, a VSMPO-AVISMA titán alkatrészeket is szállít a Boeing 787-es gyártósorai számára.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Transaero Airlines 2011 decemberében jelentette be, hogy szándéknyilatkozatot írt alá négy Boeing 787-es vásárlására. A légitársaság igazgatóasszonya, Olga Pleshakova akkor azt a tájékoztatást adta, hogy a Transaero 262 üléses fedélzettel rendeli meg a Dreamlinereket, amelyeken 14 business osztályú és 244 turista osztályú utas foglalhat majd helyet.
A hajtóműválasztást egyelőre nem ismertette a légitársaság. A Dreamlinerek a flotta kiöregedő Boeing 767-eseit fogják váltani.

A Transaero Airlines az első orosz magán légitársaság. Az 1991-ben alapított vállalat volt az első Oroszországban, amely 1993-ban Boeing gyártmányú repülőget állított szolgálatba. A légitársaság 737-esekkel kezde, de azóta már szélestörzsű 747, 767 és 777 típusok is szolgálnak a flottában.

A Transaero Oroszországban elsőként rendelt az amerikai és az európai repülőgépgyár legnagyobb utasszállító típusaiból, így a Boeing 747-8 Inercontinentalból, valamint az Airbus A380-asból, azzal maga mögé szorítva elsőségben az orosz nemzeti légitársaságot, az Aeroflotot.

Transaero Airlines Boeing 787 Dreamliner rendering (Készült az AIRportal kérésére – Forrás: Boeing Russia)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!