Januárban várhatóan sikerül megállapodni az orosz féllel a Malév sorsáról, nem lesz további közös szerepvállalás – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető Fellegi Tamás a Napi Gazdaság szerdai számában megjelent interjújában.

“Bármi is lesz a légitársaság jövőbeli sorsa, az oroszok nélkül történik majd” – mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a Napi Gazdaságnak. Fellegi szerint januárra várható moszkvai megbeszélésein várhatóan sikerül megállapodni az orosz partnerekkel a Malévról, a Szurgutnyeftyegaz Mol-részesedéséről folytatott tárgyalások viszont lassabban haladnak.

Januárban lehet megállapodás a Malévról – írja a Napi Gazdaság a Fellegi Tamással készített interjú alapján:

– Az utóbbi hetekben többször is felmerült a sajtóban, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter a magyar–orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztosként megy vagy nem megy Oroszországba. Mikor utazik legközelebb?

– Általában nem kommentálom a találgatásokat, de úgy látom, hogy a sajtó fantáziáját élénken foglalkoztatja az oroszországi naptáram, ezért talán érdemes beszélnünk róla. A két ország között folyamatosak a szakértői egyeztetések, ezekkel párhuzamosan készítjük elő a miniszteri szintű találkozókat, ami gyakran hosszadalmas diplomáciai egyeztetés. Korántsem szokatlan, hogy időpontok időnként napirendre kerülnek, mások pedig lekerülnek. A múlt héten azért nem utaztam Moszkvába, mert nem sikerült több találkozót tető alá hozni – a karácsony közelsége és az uniós magyar elnökség okozta többletelfoglaltság miatt. Most pedig egy hónapos csúszás következik az ünnepek miatt. Január közepén–végén tudok a legközelebb Moszkvába menni. Az út már jórészt elő van készítve. Egyszóval, egy út létrejöttéből vagy elmaradásából nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Az eddigi egyeztetéseken meg tudtunk állapodni arról, milyen összetételű csomagokról tárgyalunk. E csomagok között van olyan is, amelynek tárgyalása már megegyezéshez közeli állapotban van.

– Melyik tart előrébb és melyik halad lassabban?

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

– Az energetikai együttműködéssel kapcsolatos csomaggal előrébb vagyunk, mint bizonyos konkrét üzleti kérdések megvitatásában. Tárgyalunk a Molban lévő 21,2 százalékos Szurgutnyeftyegaz-tulajdonrész ügyében is. Ebben lassabban haladunk. Az oroszok keményen, de korrekten védik saját pozícióikat. Mi is keményen és korrekten védjük a saját nemzeti érdekeinket. Vannak olyan pontok, amelyek első hallásra vagy-vagy eseteknek tűnnek, ahol nehéz olyan kompromisszumot találni, amelyben mindkét fél nyertesnek érezheti magát. Sokat haladtunk viszont előre a Malév Zrt. ügyében. Abban már meg tudtunk állapodni, hogy a Malévban nem lesz további közös szerepvállalás. Bármi lesz is a légitársaság jövőbeli sorsa, az oroszok nélkül történik majd. Akad néhány, elsősorban jogi és pénzügyi kérdés, amely még most is nyitott. Ezek elvarrása reményeim szerint hamarosan megtörténik.

– Mikor írhatják alá a megállapodást a légitársasággal kapcsolatban?

– Komoly esély van arra, hogy a következő, januári tárgyalási fordulóban megállapodunk az oroszokkal arról, hogy a még nyitott kérdéseket mikor és hogyan zárjuk le. A Malév távolabbi jövőjével kapcsolatban több lehetséges befektetővel tárgyalunk – többek közt ez is téma volt a pekingi tárgyalásokon. Jelenleg két komoly érdeklődő van a légicég iránt.

Forrás: Origo, napi.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!