Felszállt az első, európai légitársaságnak gyártott Airbus A350XWB. A Finnair flottájába kerülő gép ezzel megkezdte a berepülési programját, amely a szükséges rendszerellenőrző tesztek végeztével az elkövetkező hetekben továbbítja a vadonatúj típust a procedúrát megkoronázó átadási ceremóniának.

Az orr-futó elemelésének pillanata. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Az orr-futó elemelésének pillanata. (Fotó: Airbus)
...és a felszállás, levegőben a finnek első A350-ese. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

…és a felszállás, levegőben a finnek első A350-ese.
(Fotó: Airbus)

A gyártási sor tizennyolcadik, egyelőre F-WZFM berepülő lajstromot viselő, majdan az átadást követően pedig OH-LWA finn regisztrációba kerülő A350-900-as szeptember 16-án szállt fel az Airbus toulouse-i gyárközpontjából, és teljesítette sikeresen az első repülését.

A Finnair Európában elsőként fogja forgalomba állítani az Airbus legújabb szélestörzsű típusát, amelyből a légitársaságnak az A350-900-as változatra szólóan összesen 19 darabos megrendelése van érvényben. Egy A350-900-asért az aktuális árlista szerint 304,8 millió dollárt kér a gyártó.

Az Airbus augusztusig bezárólag összesen 782 darab A350-est értékesített, amelyből az elsőt tavaly év végén adták át az indító légitársaság Qatar Airways-nek. Az új generációs, kompozit építésű típust a katari üzemeltető idén január 15-én állította menetrendszerű forgalomba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus eddig összesen 5 darab A350-900-ast adott át, négy repül a Qatar Airways-nél és egy a Vietnam Airlines-nál. A Finnair világviszonylatban a harmadik A350-es üzemeltető légitársaság lesz. Az első menetrendszerű járatukat a típussal október 5-ére tervezik, Helsinki és Rovaniemi között.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!