Teljesítette első repülését a második Boeing 787-9 Dreamliner, amely csütörtökön 4 órát és 18 percet töltött a levegőben. A ZB002 gyári számú repülőgép helyi idő szerint 08:06-kor szállt fel az Everett-i Paine Field-ről és 12:24-kor landolt Seattle-ben a Boeing Field bázison.

A szűzfelszállást teljesítő gép érdekessége, hogy a 787-9 alváltozat repülőképes prototípusai közül elsőként került kialakításra a teljes belső tér. A ZB002 feladata lesz a környezeti állapot szabályozó rendszerek (ECS) tesztelése az avionikával és a repülőgép más meghatározó elemeivel együtt. A második tesztpéldány szeptember végi elkészülte óta a berepülési programcsapat számos földi gurulótesztet hajtott végre a géppel, mielőtt az légi szolgálatba állhatott.


A gyáriak tájékoztatása szerint a Boeing 787-9 fejlesztése megfelelő ütemben halad, eddig 137 repült órát teljesítettek a berepülés során, valamint az első, átadásra kerülő repülőgép is a végső összerelési soron halad. Az altípust bevezető Air New Zealand légitársaság várhatóan 2014 közepén veheti át az első megrendelt Boeing 787-9-est.

…és már a levegőbe emelkedve az Everett-i Paine Field bázison. (Fotó: Boeing Company)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!