Felszállt Toulouseból a VietJetAir első, közvetlenül az Airbus gyártól rendelt A320-asa. A CFM56 hajtóművekkel szerelt és sharklet szárnyvégekkel is ellátott utasszállító repülőgép teljes festésben teljesítette első repülését – adta hírül a mai napon az európai repülőgépgyár.

Felszállásra készen a VietJetAir első közvetlen rendelésű A320-asa. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Felszállásra készen a VietJetAir első közvetlen rendelésű A320-asa. (Fotó: Airbus)

A sikeresen végrehajtott szűzfelszállással kezdetét vette a berepülési program, amely az átadás-átvételi procedúra meghatározó része. A tervek szerint a légitársaság még az év vége előtt megkapja az egyelőre F-WWBP gyári-, majdan pedig VN-A697 vietnámi lajstromba helyezett gépet.

A vietnámi légitársaság gépparkja jelenleg 16 darab lízingelt A320-asból áll, de a jelentős mértékű, idén év elején véglegesített fejlesztéssel, amelyet előirányoztak ennél jóval nagyobb lesz a VietJetAir rendelkezésre álló flottája.

A 2007-ben alapított és üzemszerű működését 2011 decemberében megkezdő légitársaság nem kevesebb mint 63 darab A320-ast fog a közeljövőben átvenni a repülőgépgyártól, ami igen komoly rendelés, különösen, ha azt a 30 darabos opciós lekötést is figyelembe vesszük, amely ugyancsak része a két fél közötti szerződésnek, valamint további hét vadonatúj A320-ast lízingcég biztosította finanszírozási konstrukcióban állítanak üzembe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Itt pedig már levegőben a Sharklet szárnyvégekkel rendelt gép. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Itt pedig már levegőben a Sharklet szárnyvégekkel rendelt gép. (Fotó: Airbus)

Mindent együttvéve tehát egy száz gépes beszerzésről van szó, amely szép üzlet az A320 programjának. Egyetlen darab A320ceo (current-engine-option) listaára ugyanis 93.9 millió amerikai dollár.

A Ho Si Minh-város központú VietJetAir egyébként Vietnám első magán légitársasága, amely low-cost üzleti modell szerint működik. Airbus A320-asaikat ennek megfelelően egy-osztályos elrendezésben egyenként összesen 180 üléses kivitelben üzemeltetik, belföldi és regionális útvonalakon egyaránt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!