Sikeresen teljesítette első felszállását és szűzrepülését az Air New Zealand légitársaság leendő első Boeing 787-9 típusú utasszállító repülőgépe – adta hírül fotómegosztó galériájában közzétett képével az amerikai repülőgépgyár.

A különösen látványos fekete festést viselő Dreamliner a flightglobal.com információi szerint mintegy 3 óra 10 percet töltött a levegőben. A berepülő pilóták 39 ezer láb, vagyis 11700 méteres magasságig emelkedtek a géppel, a legnagyobb elért sebesség pedig 360 csomó, vagyis 666 km/h volt az első repülés alkalmával.

A Boeing 787-9 a 8-as alaptípusnál 6 méterrel hosszabb törzzsel rendelkezik, amelyből kifolyólag utaskapacitása is nagyobb, de nemcsak 40 fővel több utas szállítására képes, hanem hatótáv teljesítményben is 300 tengeri mérfölddel (555 km) túlszárnyalja kisebbik testvérét.


A 787-9-es indító légitársasága az Air New Zealand lesz, amely várhatóan rövidesen flottájába is veheti első gépét. Ennek fontos feltétele viszont, hogy a típus megszerezze a forgalomba állításhoz szükséges hatósági engedélyeket, amelyek még folyamatban vannak. A legelső, Rolls-Royce Trent hajtóművekkel szerelt prototípus tavaly szeptemberben indította a berepülési programot.

Az Air New Zealand egyébként összesen 10 darab 787-9-est rendelt flottája számára. A három-osztályon, összesen 302 utasra konfigurált fedélzetű típust a légitársaság októberben Auckland és az ausztráliai Perth között tervezi bevezetni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!