Felszállt és sikeres tesztrepülést teljesített a Boeing első Dél-Karolinában gyártott 787-es Dreamlinere. A kompozit anyagokból készülő szélestörzsű típus első itteni példánya az Air India flottájában fog szolgálatot teljesíteni.

A Boeing dél-karolinai gyártósorában április 27-re készült el az első 787-es, amelyet népes vendégsereg köszöntött a hangárból való ünnepélyes kigurulás alkalmából. Az ilyenkor soron következő földi ellenőrző tesztek maradéktalan elvégzését követően a repülőgép tegnap, azaz május 23-án emelkedett először magasba.

A teljes gyártási sorban 46-odikként elkészült Dreamlinert Tim Berg és Rand Neville berepülő pilóták emelték a magasba. Az egyelőre még festetlen Boeing 787-es a Charleston nemzetközi repülőtérről szállt fel és öt órás tesztrepülést teljesített.

A tesztrepülés során ellenőrzésre kerültek a repülőgép legfontosabb rendszerei, a vizsgálatok teljeskörűsége érdekében a futópályához való gurulástól kezdve egészen a landolásig, illetőleg az állóhelyre való visszatérésig működtek az adatrögzítő és mérő berendezések.

A repülés közben a személyzet közepes és nagy magassági szinteken is ellenőrizte a fedélzeti rendszerek működését, beleértve a repülésirányításért, navigációért, valamint a kommunikációért felelős műszereket is. Az ellenőrzésből természetesen a különböző biztonsági, illetőleg vészhelyzeti rendszerek sem maradtak ki, sőt a berepülés közben a hajtóművek egyenkénti leállítására, majd újraindítására is sor került. A tesztek sikerrel zárultak, a Boeing elégedett az eredményekkel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első North Charlestonban (Dél-Karolina) készült Boeng 787-est rövidesen Fort Worthbe (Texas) repülik a festési munkálatok elvégzése érdekében. Ezt követően a gépet visszarepülik a dél-karolinai üzembe, ahol az indiai tulajdonos átveheti legújabb kompozit típusát.

A pontos átadás időpontját egyelőre nem közölte a Boeing, de várhatóan májusban vagy legkésőbb júniusban már szolgálatba állhat az indiai Dreamliner. Az Air India egyébként összesen 27 darab Boeing 787-8 típusú Dreamlinert rendelt, amelyekhez a General Electric GEnx hajtóműveit választotta.

Fotó: Boeing


Az első charlestoni Boeing 787-es bemutatója április 27-én (Forrás: Boeing’s YouTube Channel)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!