Felszállt az első átalakított MD-80-as repülőgép, miután az Aeronautical Engineers (AEI) a héten átvette a gép repüléséhez szükséges dokumentumokat a Szövetségi Repülési Hivataltól (FAA). Így az első példányt akár már március elején át is adhatják az alaszkai Everts Air légitársaságnakírja az Aviaton News hírportál.

A McDonnell Douglas MD-82-es típusú gépet 1987-ben építette a gyár, és az American Airlinesnál az N73444 lajstromjel alatt szolgált, egészen 2010-ig. Akkor a gépet konzerválták, és egy vásárlóra váltak, aki szívesen tovább üzemeltetné a repülőt.

Az AEI-nek az első, most elkészült példányon kívül még 20 darab repülőgép átalakítására van érvényes szerződése, valamint a cég előrejelzései szerint további 100 darab ilyen konvertált légijárműre lesz igény a következő 10 évben. A jelenlegi megrendelők között két Észak-amerikai, valamint több Dél-amerikai, afrikai ország légitársasága is szerepel.

Egy Boeing 737-400-as repülőgép körülbelül 3,25 – 4 millió dollárba kerül, míg az MD-80-as gépekhez már 700-800 ezer dollárért is hozzá lehet jutni. Az AEI cégnek mindkét típusra is van szakképesítése, az átkonvertálási ár a Boeingek esetében 2,7-2,8 millió dollár között mozog. Ezzel szemben az MD-82-kre már 2,35 millió dollárért is vállalnak átalakítást.

A repülőgépek átalakítására specializálódott cég marketingese, Robert Convey elmagyarázta, hogy bár a Boeing 737-es mintegy 12%-al kevesebb üzemanyagot fogyaszt, az átalakított MD gépek fenntartási költségei jóval alacsonyabbak. A kevesebb járatot üzemeltető légitársaságoknak, melyeknek a gépei csak az esti munkaciklusban repülnek, sokkal jobban megéri a kedvezőbb árú átalakított MD-80-as típusokat választani.

Habár a MD-80 típusok kicsivel hangosabbak a Boeingnél, mégis mindkettő típus a stage 3-as zajkategóriába tartozik. Viszont, míg a 737-esre nincs, addig a MD-80-as típusokra már lehet kapni stage 4 zajcsökkentő készletet (Hush kit). Ennek a felszerelésével szinte bármely napszakban repülhetnek, még akár éjjel is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Grafika: AEI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!