Felszállt és sikeres szűzrepülést hajtott végre az első Sharklet szárnyvégekkel szerelt Airbus A321 típusú tesztrepülőgép. Ezzel kezdetét vette az A320-as típuscsalád új szárnyvég technológiával kiegészült legnagyobb tagjának berepülési programja.

Október 23-án az Airbus hamburgi üzemének futópályájáról emelkedett először magasba Sharkletekkel szerelt Airbus A321-es, amely Németországból egyenesen a gyár központi bázisára, Toulouseba vette útját.

Az Airbus berepülő pilótái tavaly novemberben emeltek először magasba az új szárnyvéggel ellátott repülőgépet: az A320-as berepülési programja már véget is ért, a Flightglobal információi szerint a CFM International hajtóművekkel szerelt változat novemberben, míg az Aero Engines V2500 hajtóművekkel szerelt változat decemberben kaphatja meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, az EASA tanúsítványait.

Az A321-es berepülési programjánál kevésbé ad a külsőségekre az Airbus: míg az elsőként tesztelt A320-asra azon túl, hogy felkerült a gyártó „házi festése” egy cápamosolyt és „Sharklets hunting down fuel burn” matricát is felhelyeztek – hangsúlyozandó az új szárnyvég üzemanyag takarékosságát; addig az A321-est – egyelőre legalábbis – festetlenül hagyták, egyedül egy a törzsön elhelyezett apró „First Sharklet A321” felirat figyelmeztet a gép különlegességére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

2012. október 23.: levegőbe emelkedik az első Sharkletes A321-es (Fotó: Airbus)


Az európai gyártó tervei szerint az A320-as típuscsalád legnagyobb tagjának tanúsító eljárásával 2013 közepére lesznek kész. A legkisebb A319-es pedig 2014-ben kaphat hatósági jóváhagyást a Sharkletes üzemelésre. Az A318-as nem vesz részt a berepülési programban.

A legfrissebb mérések szerint akár 4%-os üzemanyag takarékosságot is elérni képes Sharkletet az A321-es típusváltozaton a Finnair fogja bevezetni.

Korábbi cikkünk: Ősszel indul az A321-es Sharklet berepülési program (AIRportal.hu)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!