Sikeres szűzrepülésen van túl az első sorozatgyártott Airbus A350-900XWB. A Qatar Airways flottájába kerülő gép tegnap délután szállt fel Toulouseból, hogy a földi gurulópróbákat követően a berepülő pilóták repülés közben is meggyőződhessenek a rendszerek stabil működéséről.

Felgyorsultak az események az A350-es program háza táján. Az Airbus legújabb szélestörzsű típusa, amely már a kompozit generáció ékes képviselője szeptemberben kapta meg a forgalomba bocsátáshoz szükséges EASA típusengedélyt, amelyet ugyancsak az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség egy igen fontos jogosítása, a 370 perces ETOPS követetett. Ez utóbbi egybeesett a leendő Qatar gép szűzrepülésének napjával, amely szintén fontos mérföldkő a repülőgépgyár számára, mivel az első A350XWB átadásra való felkészüléséről van szó.

Útban a futópálya felé, az első felszállás teljesítéséhez. (Fotó: Clément Alloing - flickr) | © AIRportal.hu

Útban a futópálya felé, az első felszállás teljesítéséhez.
(Fotó: Clément Alloing – flickr)

Emelkedés és futómű behúzás közben az első sorozatgyártott A350XWB. (Fotó: Clément Alloing - flickr) | © AIRportal.hu

Emelkedés és futómű behúzás közben az első sorozatgyártott A350XWB. (Fotó: Clément Alloing – flickr)

A fotók a Szerző engedélyével kerültek közlésre.

Az MSN6 sorozatszámú A350-900XWB október 15-én délután fél három előtt szállt fel, amivel kezdetét vette a berepülési program. Az Airbus egyelőre nem adott beszámolót, de a helyi repülőgépfotósok elől természetesen nem maradhatott rejtve az esemény, pláne, hogy a gép szép, napsütéses időben gurult ki a toulouse-i futópályához.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első felszállás során, akárcsak a prototípusok esetében történik, a pilóták elsődlegesen a gép irányíthatóságát, illetőleg a repülésirányító rendszerek működését ellenőrzik. Erre a tegnapi repülés során mintegy négy órát szántak a helyszínen tartózkodók szerint.

A sikeresen zárt berepülési programot, valamint az átadás-átvételi procedúrát követően, ha minden jól megy még az év vége előtt megkaphatja a Qatar Airways az első A350XWB-t.

Akbar Al Baker, a légitársaság vezérigazgatója egyébként már konkrétabb dátumot is közölt. Tegnap ugyanis a Gulfstream legújabb G500, G600 típuscsaládjának az amerikai Georgia állambeli Savannahban tartott ünnepélyes bemutatóján, ahol nem mellesleg 20 gépre írt alá vásárlási szándéknyilatkozatot a Qatar Executive számára, a sajtónak elmondta, hogy az év utolsó hónapjának elejére, december 8-10. körül várják az Airbus gépet.

A Qatar Airways nemcsak az első, hanem egyben az egyik legnagyobb üzemeltetője is lesz az A350-es gépcsaládnak. Az ötcsillagos légitársaság összesen 80 darabot rendelt flottája számára az új, eXtra-Wide-Body Airbusból. Az elsőként forgalomba álló A350-900-asból 43, míg a még hosszabb törzsű, egyelőre fejlesztés alatt álló A350-1000-esből 37 darabra szólóan.

Airbus FotóGaléria a felszállásról

2. | © AIRportal.hu

2.
1. | © AIRportal.hu

1.
4. | © AIRportal.hu

4.
3. | © AIRportal.hu

3.

Airbus-fotókkal frissítve: 2014. október 16. 15:33

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!