A Ryanair légitársaság 13 budapesti járatot töröl a szombattól számított két hétben – tartalmazza a légitársaságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye.

A Ryanair a döntést azzal indokolta, hogy a repülőtér nem adott engedélyt csütörtökön a Manchesterbe, pénteken pedig Baden Badenbe irányuló gépének a felszállásra.

A cég közleménye szerint a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság ragaszkodik ahhoz, hogy a pilóták és az utaskísérők elhagyják a Budapestre megérkező repülőgépet okmányellenőrzésre. Ezt annak ellenére megköveteli a hatóság, hogy csupán 25 perc van a visszaindulásra. A Ryanair szerint nincs ehhez hasonló gyakorlat az Európai Uniónak a légitársaság által használt másik 170 repülőtere egyikén sem.

A közlemény megfogalmazása szerint „idióta és egyéni” eljárás miatt számos késés történt, kényelmetlenséget okozott a légitársaság utasainak Budapesten és másutt.

A Ryanair levélben fordult a Budapest Airporthoz, amelyben megírta, hogy nincs jogi alapja a magyar hatóság által megkövetelt eljárásnak. A Ryanair értesítette a Budapest Airportot arról, hogy a 25 perces fordulóval induló írországi és nagy-britanniai járatain a budapesti személyzet március 1-jétől nem veti alá magát az eljárásnak. Ezután – áll a közleményben – a Budapest Airport március 1-jén a manchesteri, március 2-án a baden badeni járatnak nem adott felszállási engedélyt, a járatokat törölni kellett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Ryanair közölte: az önkényes határátlépési eljárásnak a következtében a 13 járat 4000 utasának utazási terve és borul fel
a következő két hetes időszakban. Az átfoglalások lehetősége tekintetében kapcsolatba fognak lépni velük – jelezte a cég.

Forrás: MTI (2012. március 2.)

A RYANAIR TÖRÖLNI KÉNYSZERÜL 13 BUDAPESTI JÁRATÁT A KÖVETKEZŐ KÉT HÉTBEN, MIVEL A BUDAPESTI REPÜLŐTÉRI HATÓSÁG MEGTAGADTA A JÁRATOK INDULÁSI ENGEDÉLYÉT (Ryanair közlemény)

Tájékoztatjuk tisztelt olvasóinkat, hogy az itt olvasható közlemény egy az egyben a Ryanairtől származik! A sok esetben magyartalan és helyesírási hibáktól nyüzsgő közlemény a Ryanair kommunikációját minősíti.

Ryanair, Magyaroszág kedvenc légitársasága a mai napon (Március 2-án, pénteken) bejelenti, hogy 13 járatát (Budapestről/ Budapestre irányban) törölni kényszerül a következő két hétben (lásd lent), mivel Budapest Repülőtér Határőrsége ragaszkodik ahhoz, hogy a Ryanair pilótái és utaskísérői elhagyják a repőlőgépet minden 25 perces járatforduló alkalmával, és keresztülhaladjanak az útlevélellenőrzési pontokon. Mindehez annak ellenére ragaszkodnak, hogy a Ryanair legénysége Budapesten él és a repülőtéren dolgozik. Nincs ilyen uniós előírás, amely ilyen módon kötné vagy határozná meg a pilóták és a légiutaskísérők áthaladását minden egyes járatfodulóban. Ez az értelmetlen eljárás teljesen példátlan, és szükségtelen. A Ryanair által igénybevett másik 170 EU repülőtér egyikén sem találkozhatunk ezzel hasonlóval sem.

Amióta Ryanair megnyitotta Budapest bázisát Február 17-én, a Ryanair szembesült azzal, hogy Budapest Reptér Határőrsége előírja a Ryanair budapesti személyzetének , hogy a 25 perces járatfordulókon ( azokon a járatokon, amely Írországból vagy az Egyesült Királyságból érkezik ) elhagyja a gépet az utasokkal együtt , keresztülhaladjon az útlevélvizsgálaton majd térjenek vissza a repülőgéphez, hogy folytatni tudják a szolgálatot. Ez az oktalan eljárás az oka a sorozatos járatkéséseknek és több ezer utas által tapasztalt kényelmetlenségnek Budapesten és más célállomásokon.

Ryanair írásban magyarázta el a Budapest Repülőterének, hogy jogilag nincs szükség erre az eljárásra, és azt hogy a másik 170 EU repülőtér – ahova a cég járatokat üzemeltet – egyikén sincs ilyen eljárás érvényben a nem schengeni útvonalakon.

Ryanair továbbá a Budapest Repülőtér rendelkezésére bocsájtotta más EU Repülőtéri Határőrségek írásos igazolásait, amely kimondja, hogy máshol nincs ilyen bevándorlási/határőrségi követelmény.

A törölt járatok listája:
március 3. – Budapest-Memmingen-Budapest
március 4. – Budapest-Thessaloniki-Budapest
március 5. – Budapest-Baden-Budapest
március 6. – Budapest-Memmingen-Budapest
március 7. – Budapest-Thessaloniki-Budapest
március 8. – Budapest-Manchester-Budapest
március 9. – Budapest-Memmingen-Budapest
március 11. – Budapest-Thessaloniki-Budapest
március 12. – Budapest-Baden-Budapest
március 13. – Budapest-Memmingen-Budapest
március 14. – Budapest-Thessaloniki-Budapest
március 15. – Budapest-Manchester-Budapest
március 16. – Budapest-Baden-Budapest

A Ryanair tájékoztatja Budapest Repülőteret, hogy a budapesti személyzete a továbbiakban, március 01-től nem tesz eleget ennek az idióta és egyéni eljárásnak a cég 25 perces járatfordulóin az Írországból és az Egyesült Királyságból érkező járatain.

A Ryanair Budapest- Manchester járatát március 01-én , valamint a Budapest – Baden Baden járatát március 02-án törölni kellett és az utasoknak másik járatra kellett helyet biztosítani, mivel a felszállási engedélyt a budapesti Repülőtér megtagadta.

A Budapesti Repülőtérrel és a Budapesti Repülőtéri Határőrségel való többszöri kapcsolatba lépésünk ellenére egyenlőre nincs előrelépés ennek a bizar és önhatalmú eljárás tekintetében.

Miután a Ryanair nem engedi hogy újabb járatok kerüljenek törlésre vagy késsenek ennek az önhatalmú eljárás következményeként, a Ryanair légitársaság arra kényszerül, hogy bejelentse 13 járat törlését a következő két hétben (Budapestről/ Budapestre mindkét irányban). Ennek az önkényes bevándorlási/határátlépési eljárásnak a következtében 4000 utasunk kerül kellemetlen helyzetbe és borul fel az utazási tervük.

Ameddig a Budapesti Repülőtéri Határőrség nem tud megfelelni ugyan azoknak az előírásoknak és normáknak mint a Ryanair által igénybe vett 170 másik EU repülőtér, addig a nem-schengeni országokból/országba irányuló járatokat a cég kénytelen lesz törölni .
Érdekes módon, ez a merőben egyéni és önkényes szabály nem okoz problémat azoknál a
nem-schengeni desztinációra induló járatokra, ahol nem budapesti személyzet üzemelteti a járatot. Ezekben az esetekben a személyzetnek nem kell teljesítenie ezeket a különleges és bizar belépési kitételeket amely még jobban rávilágít arra, hogy ez mennyire felesleges szabály és megmutatja, hogy mennyire haszontalan a helyi szabályozás Budapesten.

Ryanairtől Michael O’Leary mondta:

” Felszólítjuk a Budapesti Repülőteret és a Budapesti Repülőtéri Határőrséget, hogy szüntesse meg ezt az önkényes eljárást Budapesten. Egyértelmű, hogy nincs semmiféle probléma az itteni munkavégzéssel kapcsolatban bevándorlási/határellenőrzési területen. Amióta Budapest bázis megnyílt, és a járatok ezen repülőtérről üzemelnek , a Budapesten állomásozó személyzet minden tagja a munkanap kezdetekor áthalad a biztonsági ellenőrzési pontokon, valamint a munkanap végén áthalad az útlevélellenőrzési ponton és a bevándorlási ellenőrzési pontokon. Nem fogadjuk el azt a helyzetet, hogy a személyzetünknek el kell hagyni a repülőgépet minden egyes 25 perces járatfordulón, amely járatok késését okozza, valamint zavart okoz az utasainknak és az üzemeltetésünknek, főleg, hogy másik 170 EU repülőtér egyikén sem találkozunk ezzel az eljárással.

Többször kértünk magyarázatot erre a bánásmódra és eljárásra, de ezidáig nem kaptuk meg.
Többször kérdeztük azt is a budapesti hatóságoktól, hogyan lehetséges az, hogyha egy nem budapesten állomásozó személyzet üzemeltet egy nem-schengeni országból érkező járatot, abban az esetben ez a szabály miért nem vonatkozik rájuk? Ellenben miért kell ennek az értelmetlen és önkényes eljárásnak megfelelnie a Ryanair személyzetének, akik Budapesten élnek és állomásoznak ?

Reméljük, hogy az ész érvek felülkerekednek ezen a hatástalan és értelmetlen eljáráson ,
és megszüntetésre kerül. Így lehetővé téve azt, hogy a járataink időben induljanak el Budapestről a nem-schengeni úticálokra ( amely budapesti személyzettel történik ) és teljesíteni tudjuk a 25 perces járatfordulókat annélkül, hogy a személyzetnek el kelljen hagynia a repülőt és a járatot késleltetnék.

Elnézést kérünk azon utasainktól, akiket érint a járatkiesés az alábbi 13 járat valamelyikén
a következő két hetes időszakban. Kapcsolatba fogunk lépni velük az átfoglalások lehetősége tekintetében.”

Forrás: Ryanair 2012. március 2. (péntek)

Ajánlott link: Ryanairt a Schengeni szabályok sem érdeklik? (AIRportal cikk)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!