A kormány.hu-n 2014. december 31-én tették közzé az új útíjrendelet szerint matricakötelessé váló útdíj szakaszokat. A rendelethez csatolt térképek és a 2015. január 1-jén kihelyezett táblák szerint a 4-es út vecsési elkerülő szakaszának az a pár száz méteres szakasza is díjköteles lett, amely a Vecsés vége táblától a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljához tartozó kijáratig tart. A Budapest felől érkezők és a reptérről a város felé tartók is emiatt a pár száz méteres szakasz miatt csak matrica megvásárlása, vagy pótdíj megfizetése mellett tudják január 1-től elhagyni a repülőteret, vagy kijutni oda.

A Pest megyére vonatkozó útdíjtérkép. (Forrás: kormany.hu) | © AIRportal.hu

A Pest megyére vonatkozó útdíjtérkép.
(Forrás: kormany.hu)


Fotó: MTI | © AIRportal.hu

Fotó: MTI

Amint korábbi cikkünkben megírtuk, az intézkedés nem csak amiatt keltett nagy felháborodást, hogy mindössze egy pár száz méteres szakaszról van szó, de az is komoly aggályokat vet fel, hogy a repülőtérre így csak fizetős úton lehet kijutni, mert a január 1-től díjkötelessé vált szakaszt nem lehet alsóbbrendű úton kikerülni, nincs ingyenesen használható alternatív útvonal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyan január végéig van egy türelmi idő, de az nem a matrica megvásárlására, hanem csak a közel 15.000 forintos büntetés alóli mentességre vonatkozik, amennyiben a “szabályszegő” utólag megvásárolja az éves megyei autópálya matricát, plusz befizet egy csaknem 1.500 forintos eljárási díjat.

Azaz aki az ünnepekre elutazott és a repülőtéren hagyta az autóját, az csapdába került, mert nem tudja jogszerűen elhagyni a repülőteret, hacsak nem a megérkezést követően az elmúlt napokban – sajtóértesülések szerint – nem túl stabilan és rendkívül lassan működő internetes felületen megváltja a megyei matricáját, merthogy a repülőtéren nem lehet matricát vásárolni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának hétvégi nyilatkozata szerint január végén felülvizsgálják az útdíjrendeletet kifogásolt pontjait és ebbe a körbe a repülőtérig tartó pár száz méteres fizetős szakasz is beletartozhat. A Népszabadság hétfői száma megerősíti a fentieket, azt írják, hogy a felülvizsgálandó útszakaszok közé tartozhat majd a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi út is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!