Hivatalos közleményben erősítette meg a Federal Express azt a hírt, mely szerint az amerikai vállalat ajánlatot tett a holland érdekeltségű TNT Express értékpapírjainak megvételére.

A FedEx flottájának nagy része épül a már korosodó Airbus A300-as típusra. (Fotó: Kovács Gábor - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A FedEx flottájának nagy része épül a már korosodó Airbus A300-as típusra. (Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu)
A TNT Airways osztrák lajstromjelű Boeing 737-es szállítógépe Ferihegyen. (Fotó: Ispán Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A TNT Airways osztrák lajstromjelű Boeing 737-es szállítógépe Ferihegyen. (Fotó: Ispán Tamás – AIRportal.hu)

A közlemény szerint a FedEx 8 eurós darabáron szeretné felvásárolni a TNT Express rendes részvényeit, mely összeg mintegy 33%-kal haladja meg a 2015. április 2-i záró részvényárait, valamint 42%-kal több mint a TNT értékpapírjainak elmúlt három havi 5,63 eurós súlyozott átlagára. Ezekkel az árakkal számolva a nagy valószínűséggel létrejövő megállapodás értéke körülbelül 4,4 milliárd eurót tesz ki.

A felvásárlást többek között a TNT Express igazgatósága, a felügyelő bizottsága is támogatja, sőt a vállalat részvényeinek 14,7 százalékát birtokló holland posta is szorgalmazza a tranzakciót.

Amennyiben valóban megtörténik a felvásárlás, úgy a FedEx európai piaci lehetőségei nagyban növekedni fognak, és az egyesülés nyomán az ügyfelek számára egy továbbfejlesztett, integrált nemzetközi hálózat áll majd rendelkezésre. A TNT Express Európában rendkívül erős, ehhez csatlakozik a FedEx Európán kívül igen szerteágazó hálózata, beleértve Észak-Amerikát és Ázsiát is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A két fél már közben egy nem-pénzügyi megállapodást is kötöttek, melynek alapján a TNT Express munkavállalóira vonatkozó szerződéseket tiszteletben tartják, illetve a belgiumi Liège-ben található TNT-központ továbbra is jelentős szerepet fog játszani a közös vállalat működésében

A vállalat központja egyébként Amszterdam mellett, Hooddorpban kerül kialakításra. A TNT Express által üzemeltetett TNT Airways is minden bizonnyal eladósorba fog kerülni, melyet a vonatkozó előírásoknak megfelelően fognak értékesíteni. A két cégóriás fúziója a jelenlegi tervek alapján 2016 első felében fejeződhet be telejsen.

„Úgy gondoljuk, hogy ez a stratégiai lépés jelentős többletértéket biztosít a Fedex részvényeseinek, munkavállalóinak és ügyfeleinek világszerte. A felvásárlás lehetőséget nyújt arra, hogy gyorsan bővítsük nemzetközi szállítási szolgáltatásunkat, és kihasználjuk a legfrissebb piaci trendeket – különösen az e-kereskedelmet – , így biztosítva a hosszú távú, nyereséges növekedést” – mondta el Frederick W. Smith, a Fedex Corp. elnök- vezérigazgatója

„Az ajánlat a TNT Express átalakulási folyamatának közepén érkezett. Noha nem számoltunk a felvásárlás lehetőségével, mégis úgy gondoljuk, hogy a FedEx ajánlata pénzügyi és más szempontokból is remek hír részvényeseinknek. Munkatársaink és ügyfeleink egy valóban globális hálózat előnyeit élvezhetik majd, miközben részvényeseink már ma is olyan pozitív híreket kaphatnak, amelyre egyébként csak hosszabb távon számíthattak volna” – mondta Tex Gunning, a TNT Express vezérigazgatója.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!