A héten a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren mutatta be az Air France azt az Airbus A380-as óriásgépét, amelyet a légitársaság fennállásának 80. évfordulója alkalmából különleges festéssel láttak el. A nagy múltú légifuvarozó 1933 októberében kezdte meg működését, amelynek tiszteletére a flotta két utasszállító repülőgépét is egy nagy, a törzset átfogó nyolcvanas jelzéssel látnak el.

Johannesburgba teljesítette első járatát az a Superjumbo, amelyet az évforduló tiszteletére nagyméretű, az eltelt nyolc évtizedet jelző emblémával látott el az Air France. Az F-HPJA lajstromú A380-as a légitársaság első, 2009-ben átvett óriásgépe, de hamarosan egy másik típus, egy vadonatúj Airbus A320-as is be fog mutatkozni ezzel a mintával.

Az F-HEPG lajstrommal szolgálatba álló keskenytörzsű Airbus duplán különleges, ugyanis ezen a gépen jelenik meg először az Air France európai flottájában az új Sharklet szárnyvég-technológia, amely mintegy 4%-os üzemanyag takarékossághoz segíti hozzá a repülőgépet. A kedvezőbb fogyasztás révén pedig a légitársaság 100 tengeri mérfölddel hosszabb útvonalakra, vagy 450 kg-mal nagyobb hasznos teherrel teljesíthet járatokat.


Az Air France legelső Sharkletes A320-asa egyébként az augusztus 22-én átvett F-HEPF lajstromú gép, de az a karibi régióban állt szolgálatba, ezért valamivel kevesebb figyelmet kapott. A flottatörténet ismerői azt is jól tudják, hogy a légitársaság 2008-ban, amikor 75 éves évfordulóját ünnepelte az egyik Airbus A320-ast (F-GFKJ) a negyvenes években bevezetett és olyan legendás típusokat, mint a Douglas DC-3-ast, a Vickers Viscount-ot, vagy a de Havilland Comet-et végigkísérő retro festéssel látta el, amely máig az egyik legnépszerűbb a repülésrajongók körében.

Párizs és a budapesti Liszt Ferenc repülőtér között naponta három Air France járat is közlekedik, amelyeket az A320-as gépcsalád típusai teljesítenek, így nagy eséllyel rövidesen az évfordulós mintát viselő, Sharkletes kivitel is tiszteletét teszi a magyar főváros légikikötőjében, miközben az A380-as az interkontinentális útvonalakon hirdeti büszkén a vállalat 80 éves fennállását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A francia A380-asok jelenleg hat célállomásra kínálnak közvetlen összeköttetést Párizsból. New Yorkba, Los Angelesbe, Washington D.C.-be, Johannesburgba és Tokióba a hét minden napján repülnek a kétszintes, egyenként összesen 516 üléses Airbusok. Szeptember 2-a óta pedig hetente háromszor a kínai üzleti központ, Sanghaj is része a kínálatnak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!