Meghibásodott az elektromos rendszer a ferihegyi irányítótoronyban, néhány perccel dél előtt, emiatt be kellett zárni a repülőteret – az AIRportal.hu információi szerint. Az érkező repülőgépeket egy ideig a légtérben várakoztatták, majd egy kivételével másik repülőterekre irányították őket. A legfrissebb információk szerint a repülőtér szombat reggelig biztosan zárva tart.

Friss információk

07:30 (2012.12.08. szombat): Újra van élet a reptéren: Megnyílt Ferihegy!

23:20: Budapest Airport: tartható a szombat délelőtti újraindulás

21:20: Cáfol a rendőrség: nem vizsgálódnak az ügyben

19:50: Légitársaságok információi az utasok számára (link a légitársaságok weboldalaira): Wizz Air, Ryanair, EasyJet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

19:40: A rendőrség és a titkosszolgálat is vizsgálódik

19:30: MUISZ szerint vis maiorról van szó

17:30: A Wizz Air négy járatot Debrecenből, két járatot Pozsonyból indít

17:00: Pozsonyból autóbuszokkal szállítják az utasokat Budapestre

16:45: Képgaléra: Tömegek várakoznak Ferihegyen

16:30: Reptérzár – Nyolcvan járatot érint a zárás

16:00: Nagy a tömeg a Liszt Ferenc-repülőtéren

15:05: A Budapest Airport kommunikációs igazgatójának nyilatkozata szerint a repülőteret a mai napon már biztosan nem nyitják ki, mert nem sikerült elhárítani az irányítótorony elektromos rendszerének hibáját. Jelenleg szombat 10 órai nyitásra vannak tervek.

14:30: A 14:30-kor (helyi idő) kiadott NOTAM szerint a repülőteret lezárták technikai okok miatt, 2012. december 7., szombat reggel 8 óráig.

Néhány perccel dél előtt az érkező járatokat már nem tudta fogadni Ferihegy

A British Airways 868, a Ryanair 8414, 8353-es járat és a Lufthansa 1TN hívójelű gépe érkezett volna Ferihegyre a déli órákban, azonban a repülőgépek nem tudtak leszállni a repülőtér zárása miatt. A Brussels Airlines budapesti járata, nem sokkal a brüsszeli felszállást követően visszafordult Brüsszelbe.

A Ryanair 8414-es járatának személyzete, a repülőgép fedélzetén lévő kevés üzemanyagra hivatkozva kért elsőbbségi leszállást (azaz priority landinget). Egyedül ez a járat leszállhatott, vizuális megközelítés szerint a 31R futópályára. A többi gépnek azonban Pozsonyba, vagy Bécsbe kellett kitérnie, mert a közelkörzeti légiforgalmi irányítás közleményei szerint a repülőteret az üzemeltető döntése alapján bezárták – értesült az AIRportal.hu.

Az elektromos hálózat hibásodott meg az irányítótoronyban

A zárás okairól eleinte zavaros információkat kaptunk, egyes értesülések szerint az irányítótorony rádió kommunikációjával történt probléma, más közlések szerint tűzeset miatt kellett bezárni a repülőteret.

Az AIRportal.hu információi szerint egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, amelynek következtében megsérült az elektromos rendszer. Emiatt a rádió-kommunikációs, informatikai és az egyéb vezérlő rendszerek működésképtelenné váltak, így a repülőteret be kellett zárni.

Az érkező és induló repülőjáratokat az időjárási viszonyokról és a repülőtér állapotáról tájékoztató ATIS adás is szünetelt 12:45-ig (helyi idő). 12:45-től néhány órán keresztül az ATIS adás frekvenciáján, a szokásos automata beszédgenerátor helyett egy ideiglenes, felmondott üzenet volt hallható: “This is Ferihegy information. Airport is closed until further notice.”, azaz további értesítésig a repülőtér zárva van.

Megnyitás a soundcloud.com-on.

A Budapest Airport által 12:26-kor kiadott szűk szavú MTI közlemény:

Műszaki hiba miatt bezárták a budapesti Liszt Ferenc repülőteret pénteken nem sokkal dél előtt – közölte a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-vel. A repülőteret dél előtt tíz perccel zárták be az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba – mondta el Hardy Mihály. Közölte, nem indítanak és nem fogadnak járatokat.

A 14:30-kor (helyi idő) kiadott NOTAM szerint a repülőteret lezárták technikai okok miatt, 2012. december 7., szombat reggel 8 óráig.

A2412/12 NOTAMR A2411/12
Q) LHCC/QFALC/IV/NBO/A /000/999/4726N01916E005
A) LHBP B) 1212071327 C) 1212080700 EST
E) AERODROME CLOSED DUE TO TECHNICAL REASON.
CREATED: 07 Dec 2012 13:28:00
SOURCE: EUECYIYN

A Ryanair 8414-es járatának útvonala, amely egyedüliként kapott leszállási engedélyt Ferihegyre, a többi gépet a Pozsonyi repülőtérre küldték kitérőre.Forrás: Flightradar24.com

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!