Megkezdte a jegyeinek értékesítését Airbus A350-900XWB-vel teljesített járataira a Finnair. A oneworld-tag finn légitársaság április 9-én tette elérhetővé jegyfoglalási rendszerében a flotta legújabb típusát, amelyet október 25-től állítanak hosszú távú járatokra. Ezt megelőzően az A350-es európai városokba fog repülni a személyzet gyakorlatszerzése, illetőleg a vadonatúj típussal való összeszokás érdekében. Budapesti járat nem lesz, ezért a ferihegyi A350-es premierre még várni kell. A magyar fővároshoz legközelebb Bécsben fog leszállni a finnek A350-ese.

Finnair A350-900XWB computer grafika. (Forrás: Airbus) | © AIRportal.hu

Finnair A350-900XWB computer grafika. (Forrás: Airbus)

A finn légitársaság, amelynek összesen 19 darab A350-900-asra van rendelése a nyár végén, augusztusban készül átvenni az első A350-900-as Airbusát, amely a legfrissebb toulouse-i fotók tanúsága szerint már szerkezetkész, függőleges vezérsíkján és szárnyvégein már rajta a Finnair emblémája.

A Finnair Európában az első, a világon pedig a Qatar Airways és a Vietnam Airlines után a harmadik légitársaság lesz, amely az Airbus legújabb generációs szélestörzsű típusát, a kompozit építésű A350-est forgalomba állítja, ezért is övezi akkora figyelem a programot. Hasonló jelentőséggel bír ez, mint amikor 2012 végén a LOT Polish Airlines az európai légitársaságok közül elsőként helyezte üzembe a Boeing kompozit gépét, a 787-es Dreamlinert.

Ami pedig igazán felcsigázhatja az utazóközönség és a repülésrajongók figyelmét az az, hogy a Finnairnél is lesznek az európai útvonalhálózatán belüli gyakorló járatok, amelyekre októberben kerül sor. Ezek szabályos, menetrendszerű járatok lesznek azzal a különbséggel, hogy nem a jól megszokott, leginkább keskenytörzsű típus fog repülni rajtuk, hanem az európai repülőgépgyártás legkorszerűbb, eXtra-Wide-Body gépe, az A350-es.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Finnair A350-900XWB computer grafika. (Forrás: Finnair) | © AIRportal.hu

Finnair A350-900XWB computer grafika. (Forrás: Finnair)

Október 14-én Bécsben lesz hozzánk legközelebb az A350-es

Az első és legfontosabb, hogy Budapest sajnos nincs a kiszemelt célpontok között. Érdeklődésünkre ezt ma délelőtt a Finnair sajtóközpontja is megerősítette. A légitársaság válasza szerint a célpontokban, azok menetrendjében még lehet változás, de Budapest nincs tervben. A magyar főváros repteréhez legközelebb Bécsben lehet majd látni a finnek A350-esét, jelen állás szerint október 14-én, szerdán.

A reklámértékben mérve sem utolsó európai turné október 5-én indul Rovaniemibe és a gép aznap még Oulu városába is ellátogat. Ezután következnek a nemzetközi célpontok, amelyek között London, Párizs, Amszterdam, Brüsszel, Koppenhága, Stockholm, Oslo, Göteborg, Berlin, Düsseldorf, Hamburg, München és Dél-Európában Barcelona, valamint Málaga szerepelnek még. A jelenleg érvényes A350XWB járatnapokról a Finnair dedikált típusoldalán található naprakész tájékoztatás.

A hosszú távú járatok október 25-től indulnak, elsőként Sanghajba, aztán november 21-től Pekingbe, és december 4-től Bangkokba is elstartolnak az első A350-es járatok, amelyek 2016-ban, február 1-jétől Hong Kongba, május 5-től pedig Szingapúrba is közlekednek.

Finnair A350XWB Economy Class látványterv. (Forrás: Finnair) | © AIRportal.hu

Finnair A350XWB Economy Class látványterv. (Forrás: Finnair)

A Finnair 2015-ben összesen négy darab A350-est készül átvenni az Airbustól. A teljes, 19 gépes flotta várhatóan 2023-ra fog felállni. A típus fedélzete a Finnair konfigurációjában három osztályos elrendezésben összesen 297 utas szállítására lesz alkalmas.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!