Flotta átalakítási programra készül a nehéz pénzügyi helyzetben lévő Adria Airways. A légitársaság vezetője szerint a működés racionalizálása érdekében van szükség a géppark megfelelő kapacitású típusokból álló egységesítésére.

Klemen Bostjanic, az Adira Airways vezérigazgatója az Air Transport World-nek tett nyilatkozatában elmondta, hogy flotta átalakítási programot hajtanak végre, amelynek keretében két Airbus A319 és egy A320 típusú utasszállító repülőgépüket kivonják a forgalomból. Az indoklás szerint ezen típusok nyújtotta többletkapacitásra nincs szüksége a szlovén légitársaságnak.

A vezérigazgató szerint a jelenlegi flottájuk nem alkalmas az Adria Airways piaci környezetének profitábilis kiszolgálására. Bár a CRJ-200-asaik kihasználtsága 100%-os, azok takarékossága korántsem megfelelő, ezért a flotta egységesítésére van szükség, amelyet a meglévő, 86 üléses CRJ-900-asokon keresztül, vagy azzal azonos teljesítményű regionális típussal tudna elképzelni.

A volt jugoszláv tagországok légitársaságai túlélő küzdelmet folytatnak a gazdasági válság meghatározta élettérben. A folyamatosan növekvő működési költségek, a nagy hálózatokban működő, és a folyamatosan terjeszkedő low-cost légitársaságok mind súlyosan érintik a térségbeli, még működő légifuvarozókat.

Az Adria vezetője szerint a volt Jugoszlávia területén már egyre inkább csak a regionális modellben működő légitársaságokra van igény. Bostjanic szerint jó kapcsolataik vannak a térség légitársaságaival, így például a Croatia Airlines-szal is, sőt együttműködési lehetőségeket keresnek a JAT Airways-szel is, de arról egyelőre nincs szó, hogy egyesülnének valamelyikkel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Adria Airwayst 1961-ben alapították. A légitársaság 2004 óta a Star Alliance légiszövetség teljes jogú tagja. Bázisrepülőtere a Ljubljana Joze Pucnik Nemzetközi Repülőtér. A flottája jelenleg 1 darab Airbus A320-200, 2 darab Airbus A319-100, 4 darab Bombardier CRJ-900LR és 6 darab CRJ-200LR típusokból áll.

Távoznak az Airbusok (Fotó: Samu Ádám – Airliners.net)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!