A japán hatóságok hét eleji döntésével összhangban, szerdán az USA légügyi hatósága, az FAA is földre parancsolta az összes amerikai regisztráció alatt repülő Boeing 787 Dreamlinert. A döntés okaként az elmúlt hetekben tapasztalt, a repülőgép akkumulátorai által okozott tüzeket jelölték meg.

Amint arról korábban beszámoltunk, a JAL egyik Boeing 787-ese Bostonban kezdett el füstölni január első hetében a repülőtéren történő parkolás közben. Az FAA ekkor elrendelte az okok kivizsgálását, azonban még nem parancsolta földre a típust.

2013. január 16-án csütörtökön szintén egy japán, az ANA légitársaság 787-ese hajtott végre kényszerleszállást Japánban tűzjelzés miatt. A japán hatóságok ezt követően rendelték el a típus ideiglenes kivonását a repülésből.

Az FAA tegnapi döntése következtében a United Airlines hat darab Boeing 787-es gépe – hasonlóan a japán légitársaságok Dreamlinereihez – mindaddig a földön marad, amíg a Boeing nem találja meg az akkumulátor tüzek pontos okát és nem orvosolja megnyugtatóan a problémát.

A ch-aviation.com portál értesülései szerint a United Airlines mellett a chilei LAN légitársaság szintén bejelentette, hogy felfüggeszti a 787-esek üzemeltetését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az FAA döntése a többi, nem amerikai 787-es üzemeltetőt is arra késztetheti, hogy megfontolja Dreamliner gépeinek ideiglenes kivonását a menetrendből. A Qatar Airwyas, az Ethiopean, a LOT és az Air India a 2013. január 17. reggeli órákban még nem függesztette fel hivatalosan a Dreamlinerek repülését, azonban várható, hogy a nap folyamán ezen légitársaságok is bejelentik a 787-esek ideiglenes leállítását.

Friss: Az MTI információi szerint az indiai légügyi hatóságok arra kötelezték az Air India-t, hogy csütörtök reggeltől ne szálljanak fel a cég Dreamlinerei.

Friss 14:50: Délutánra az összes jelenlegi Boeing 787-es üzemeltető leállította a Dreamlinerek repülését az FAA döntésének hatására, köztük a Qatar Airways is. Az ATW Online információi szerint utolsóként az Ethiopean Airlines erősítette meg, hogy nem repülhetnek a 787-esek. Bár a légitársaságnál nem merültek fel a japán gépekhez hasonló problémák, a légitársaság mégis a típus leállítása mellett döntött. Így egyelőre ismeretlen ideig egyetlen 787-es sem emelkedhet a levegőbe, sehol a világon.

A LOT Boeing 787-es gépe éppen tegnap indult el első transzatlanti járatára, Chicagoba, ahova a repülőgép rendben meg is érkezett. A repülőtéri járatinformáció szerint a visszaúti, Chicago-Varsó járatot törölték, így az SP-LRA lajstromjelű repülőgép várhatóan a vizsgálatok lezárásáig az amerikai repülőtéren ragad. A LOT csütörtökön jelentette be 787-es járatainak felfüggesztését, miután az amerikai (FAA) és az európai (EASA) hatóságok is erre szólították fel a típus üzemeltetőit.

A Boeing közleménye szerint a repülőgépgyár vizsgálja az akkumulátor-tüzek okait és keresik a megoldást, hogy a repülőgépek néhány napon belül újra repülhessenek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!