Közel egy hónap kihagyás után újra levegőbe emelkedett a Bombardier Aerospace regionális gépcsaládjának első prototípusa, mely a tegnapi nap folyamán immáron negyedik alkalommal szelte az eget.

Az FTV-1 jelzésű, első repülőképes példány szeptember 16-a és október 3-a között három alkalommal emelkedett a levegőbe, de azóta (nem részletezett okok miatt) ideiglenesen visszatértek a földi vibrációs tesztekhez.

Az újabb szárnyalásra 27 nap szünet után kerülhetett sor a gyártó mirabeli üzemegysége mellett található repülőtérről. A prototípus október 30-án, helyi idő szerint 15 óra 36 perckor emelkedett el a 24-es pálya betonjáról, majd a légi kikötőtől északkeletre 12 000 láb (3 657.6 méter) magasságba emelkedett, majd a feladat végeztével közel 90 perces repülését követően 17 órakor sikeresen leszállt.


Amennyiben a berepülési program rendben halad, típus első sorozatgyártású példányai a tervek szerint 2014-ben állhatnak szolgálatba. A CS100-as első üzemeltetője a kanadai Porter Airlines lesz, mely összesen 12 darabot rendelt a CSeriesből. A gépek várhatóan Vancouverbe, valamint Los Angelesbe fognak repülni a kanadai fővárosból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!