Az Airbus sikeresen megszerezte az Airbus A320 család sharklettel és CFM56 hajtóművekkel szerelt kivitelének európai tanúsítványát. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség által kiadott tanúsítványt nemsokára az USA-beli FAA által kiadott engedély követheti. – tette közzé az európai repülőgépgyár.

„Az Airbus Sharklet-ek tanúsítványának megszerzése egy nagy mérföldkő, mely előkészíti a terepet, hogy a légitársaságok élvezhessék az üzemanyag megtakarítások adta előnyöket, úgy, mint a 4%-os fogyasztás csökkenést. Ez több, mint amire számítottunk.” – nyilatkozta Tom Williams, az Airbus fejlesztési programokért felelős alelnöke. Williams hozzátette: „A Sharkletekkel szerelt repülőgépek éves károsanyag-kibocsátása 1000 tonnával lesz kevesebb. Ez megfelelne 200 személyautó közútról való kivonásával.”

A berepülési programban eddig mind a CFM56, mind pedig az IAE V2500-as hajtóművel – és természetesen sharklettel – szerelt A320-as család részt vett. A tesztek befejezését követően a program megközelítőleg 600 repült órát tudhat maga mögött 9-10 hónapra elosztva. Az A320 család többi hajtómű és típus variánsainak típusbizonyítványa is várható a következő hónapok során. Várhatóan az idei év végéig átveheti az első „cápauszonyt” viselő A320-ast a frissített típus első megrendelője, az AirAsia légitársaság.

Mivel igen nagy a kereslet a sharklettel szerelt A320-as családra, ezért az egyfolyosós gépek végösszeszerelő üzemei mind a sharklettel szerelt típusokra fognak koncentrálni. Így az Airbus Toulouse-ban, Hamburgban és a kínai Tiencsinben található üzemei is nagyobb figyelmet – és több gyártósort – szentelnek a frissített A320-as család összeszerelésére. Hamarosan csatlakozik hozzájuk az Alabama államban épülő új végszerelő üzem is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus A320 „cápauszonnyal” szerelt variánsát először az AirAsia légitársaság veheti át, várhatóan még az év vége előtt. (Forrás: Airbus)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!