Az Airbus sikeresen megszerezte az Airbus A320 család sharklettel és CFM56 hajtóművekkel szerelt kivitelének európai tanúsítványát. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség által kiadott tanúsítványt nemsokára az USA-beli FAA által kiadott engedély követheti. – tette közzé az európai repülőgépgyár.

“Az Airbus Sharklet-ek tanúsítványának megszerzése egy nagy mérföldkő, mely előkészíti a terepet, hogy a légitársaságok élvezhessék az üzemanyag megtakarítások adta előnyöket, úgy, mint a 4%-os fogyasztás csökkenést. Ez több, mint amire számítottunk.” – nyilatkozta Tom Williams, az Airbus fejlesztési programokért felelős alelnöke. Williams hozzátette: “A Sharkletekkel szerelt repülőgépek éves károsanyag-kibocsátása 1000 tonnával lesz kevesebb. Ez megfelelne 200 személyautó közútról való kivonásával.”

A berepülési programban eddig mind a CFM56, mind pedig az IAE V2500-as hajtóművel – és természetesen sharklettel – szerelt A320-as család részt vett. A tesztek befejezését követően a program megközelítőleg 600 repült órát tudhat maga mögött 9-10 hónapra elosztva. Az A320 család többi hajtómű és típus variánsainak típusbizonyítványa is várható a következő hónapok során. Várhatóan az idei év végéig átveheti az első “cápauszonyt” viselő A320-ast a frissített típus első megrendelője, az AirAsia légitársaság.

Mivel igen nagy a kereslet a sharklettel szerelt A320-as családra, ezért az egyfolyosós gépek végösszeszerelő üzemei mind a sharklettel szerelt típusokra fognak koncentrálni. Így az Airbus Toulouse-ban, Hamburgban és a kínai Tiencsinben található üzemei is nagyobb figyelmet – és több gyártósort – szentelnek a frissített A320-as család összeszerelésére. Hamarosan csatlakozik hozzájuk az Alabama államban épülő új végszerelő üzem is.

Hirdetés

Az Airbus A320 “cápauszonnyal” szerelt variánsát először az AirAsia légitársaság veheti át, várhatóan még az év vége előtt. (Forrás: Airbus)

Hirdetés
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!