Egymásnak adják a kilincset a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kisgépes terminálján a hétvégi Magyar Nagydíjra érkező autóversenyzők és csapataik. A Budapest Airport éppen a Forma-1-es hét kezdetére fejezte be a kisgépes terminál (GAT – General Aviation Terminal) teljes felújítását.

Igazi csúcsforgalom volt ma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának beton előterén és a kisebb magángépeket fogadó ún. GAT-terminálon. A holnapi szabadedzések előtt szinte már valamennyi Forma-1-es versenyző, a csapattársak és a műszakiak is megérkeztek.

Míg a versenykocsik és a boksz-utca felszerelése javarészt kamionokon jön Mogyoródra, addig maguk a versenyzők és hozzátartozóik, a csapatok vezetői saját sugárhajtású business jeteken érkeznek. Az olasz Ferrari-csapat pedig igazán olaszos grandezzával rögtön egy majdnem kétszáz személyes Airbus A321-est bérelt erre az alkalomra.

A Forma-1-es hétvége a budapesti repülőtér életében a legforgalmasabb szombat-vasárnapnak számít hagyományosan szinte minden évben. Nemcsak a nagy számban érkező külföldi szurkolók miatt, hanem a csapatok és kísérőik, a multimilliomos Forma-1 rajongók és támogatók kis sugárhajtású gépei miatt is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Liszt Ferenc repülőtér felújított GAT-terminálja, háttérben a bezárt 1-es terminál egykori irányítótornyaival. (Fotó: Budapest Airport) | © AIRportal.hu

A Liszt Ferenc repülőtér felújított GAT-terminálja, háttérben a bezárt 1-es terminál egykori irányítótornyaival.
(Fotó: Budapest Airport)


A Budapest Airport szakemberei nem kevesebb, mint öt különféle parkolózónát alakítottak ki a betonon erre az alkalomra kisgépek számára, hogy minden csapat gépe elférhessen, parkolhasson vagy akár azonnal továbbindulhasson.

A versenyzők egy része el sem hagyja a repülőteret, hanem a business jetből kiszállva egyenesen az 1-es futópálya mellett kialakított egyik helikopteres leszállóhelyre siet, ahonnan már bérelt helikopter viszi őket tovább Mogyoródra. Ferihegyen egyidőben három helikopter fogadására alkalmas ideiglenes leszállóhelyet alakítottak ki a hétvégére.

A GAT-terminál előtt az F-1 pilótákra várakozó Mercedesek egyike. (Fotó: Budapest Airport) | © AIRportal.hu

A GAT-terminál előtt az F-1 pilótákra várakozó Mercedesek egyike. (Fotó: Budapest Airport)


„Az elmúlt majdnem három évtizedben volt módunk kialakítani a legjobb, leghatékonyabb és a sokszor igencsak eltérő igényeket kielégítő megoldásokat a Forma-1-hez kapcsolódó légiforgalom kezelésére. Ebből szempontból mégis minden év tartogat számunkra is meglepetéseket és váratlan helyzeteket, amiket rugalmasan kell tudnunk kezelni.” – nyilatkozta Huszka Péter, a Budapest Airport légiforgalmi igazgatója, aki azt is elmondta: „Számunkra az igazi csúcsforgalom vasárnap délutánra esik, amikor a futam után szinte azonnal beindul a Mogyoród-Ferihegy helikopteres légihíd és két órán belül mintegy harminc légijármű indul el fedélzetén a versenyzőkkel, a csapatok vezetőivel meg a VIP-szurkolókkal, úgy, hogy közben a repülőtér a szokásos erős nyári utasforgalmat is kezeli.”

Jenson Button aláírás osztás közben a GAT-terminál fogadási oldalán. (Fotó: Budapest Airport) | © AIRportal.hu

Jenson Button aláírás osztás közben a GAT-terminál fogadási oldalán. (Fotó: Budapest Airport)


Ma délelőtt érkezett Budapestre Jenson Button, a McLaren-Mercedes versenyzője, aki a hajnal óta kint várakozó rajongóknak gyorsan kiosztott néhány autogramot. A Ferrari furcsa finnje, Kimi Raikönnen talpig sötét ruhában, fekete napszemüvegben lépett ki a gépből, egy laza intéssel üdvözölte a rá váró szurkolókat a kisgépes terminál előtt, majd eltűnt egy sötétített üvegű terepjáró mélyén. A versenyzők valamennyien a kisgépes terminálon keresztül érkeztek Budapestre.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!