Egy légtérsértő, Oroszországból érkezett, de francia felségjelzésű utasszállító repülőgép miatt kellett riasztani hétfőn késő délután a Gripeneket – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

A közlemény szerint a B737-300 típusú repülőgép Magyarország légterében nem létesített rádiókapcsolatot a polgári irányítással, amely ezt jelezte a honvédség légi vezetési és irányítási központjának. Ezt követően riasztották a Gripeneket, amelyek Kecskemétről felszállva néhány percen belül „elfogták” a légtérsértőt.

„Noha a Szamarából Marseilles-be tartó utasszállító nem tért el a bejelentett útvonaltól, rádiókapcsolatot csak a szoros rárepülés után létesített a vadászgépekkel a vészfrekvencián”, majd bejelentkezett a civil légi irányításnál is, így a Gripenek visszatérhettek – tették hozzá.

Legutóbb október végén, egy amerikai lajstromjelű Beech 2000 kisgép miatt kellett felszállni a Gripeneknek, az a gép sem jelentkezett be a magyar irányításhoz. Október közepén pedig az Emirates Airbus A380-asát fogták el – ugyancsak a bejelentkezés elmaradása miatt – a magyar vadászgépek.

Forrás: MTI

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hirdetés

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!