Az Európai Bizottság kedden elfogadta az unióban működési tilalom és egyéb korlátozások alá helyezett légi fuvarozók európai listája, az úgynevezett európai repülésbiztonsági lista legfrissebb átdolgozását. Jelentős biztonsági problémák miatt eritreai légi fuvarozók felkerültek a listára, míg Mauritánia egyre javuló repülésbiztonsági helyzetének köszönhetően valamennyi ott engedélyezett légi szolgáltatót töröltek róla.

A jordán légi fuvarozó, a Jordan Aviation neve szintén lekerült a listáról. Bár javulás szemtanúi lehetünk Líbia esetében is, a líbiai hatóságok egyetértettek abban, hogy az ország légi fuvarozói mindaddig nem üzemeltethetnek járatokat Európába, amíg a bizottság számára kielégítő módon új engedélyt nem szereznek.

Siim Kallas, a bizottság közlekedésért felelős alelnöke kijelentette, „örömre ad okot, hogy egy ország és több légi fuvarozó neve lekerült a listáról. Az Eritreára vonatkozó döntést ugyanakkor azért kellett meghozni, mert a biztonság mindennél fontosabb, és e téren nem köthetünk kompromisszumokat.”


A 2012. áprilisában összeállított előző listát leváltó új átdolgozás megtekinthető a Bizottság weboldalán. A döntés a 27 EU-tagállam, Horvátország, Norvégia, Izland, Svájc és az EASA képviselőit tömörítő repülésbiztonsági bizottság egyhangú véleménye alapján született meg.

Az aktualizált európai repülésbiztonsági listán húsz állam esetében az ott engedélyezett összes légi fuvarozó, összesen 287 ismert légitársaság szerepel. Ezekkel szemben teljes működési tilalom van érvényben az Európai Unióban: Afganisztán, Angola, Benin, a Kongói Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti, Egyenlítői-Guinea, Eritrea, Gabon (három, korlátozások és feltételek mellett üzemelő légi fuvarozó kivételével), Indonézia (hat fuvarozó kivételével), Kazahsztán (egy, korlátozások és feltételek mellett üzemelő légi fuvarozó kivételével), Kirgizisztán, Libéria, Mozambik, a Fülöp-szigetek, Sierra Leone, Sao Tomé és Príncipe, Szudán, Szváziföld és Zambia.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lista három további légitársaságot is tartalmaz: a suriname-i Blue Wing Airlinest, a ghánai Meridian Airwayst és a venezuelai bolivári köztársaságbeli Conviasát.

Emellett a lista felsorol tíz olyan légi fuvarozót is, amelyre működési korlátozások vonatkoznak, és amelyek működése az Európai Unióban szigorú feltételekhez van kötve: a kazahsztáni Air Astanát, a gaboni Afrijetet, Gabon Airlinest és SN2AG-t, a koreai népi demokratikus köztársaságbeli Air Koryo-t, a ghánai Airlift Internationalt, a Comore-szigeteki Air Service Comorest, az Iran Airt, az angolai TAAG Angola Airlinest és az Air Madagascart.

Korábbi cikkünk: Európai uniós légiközlekedési tiltólistán a Conviasa (videóval)

Forrás: MTI, turizmus.com

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!