Eljutott az előtervezés szakaszához a nagy sebességű, kombinált helikopter-koncepció fejlesztésében az Airbus Helicopters. A Clean Sky 2 európai kutatási program keretében sárkányszerkezet modelljét az Airbus szélcsatornájában vizsgálták. A tesztek igazolták a választott koncepció életrevalóságát a hatékonyság, a megbízhatóság és a teljesítmény szemszögéből, és ezzel megnyílt az út az előzetes tervezés áttekintéséhez – közölte lapunkkal az európai helikoptergyártó.

Forrás: Airbus Helicopters | © AIRportal.hu

Forrás: Airbus Helicopters

A vállalat által fejlesztett, sebességrekorder X3 koncepciómodell eredményeire alapozva az Airbus Helicopters Clean Sky modell újraértelmezi a „kombinált” – a repülőgép és a helikopter jellemzőit összegző – aerodinamikai konfigurációt, és közelebb hozza a részletes tervezéshez.

A cél a jövő igényeit kielégítő konstrukció, amely gyorsabb, költséghatékonyabb és drasztikusan csökkenti a kibocsátást, valamint a gép zajszintjét. A prototípussal a tervek szerint 2019-ben kezdődnek a repülési tesztek.

„Nekünk jutott a megtiszteltetés, hogy a Clean Sky projekt keretében és számos európai vállalat részvételével végigvigyük ezt a fejlesztést. Az az ambíciónk, hogy a forgószárnyas iparágat új szintre emeljük, és a lehető legbátrabb víziót kövessük a jövő helikopter-közlekedésében” – mondta Jean-Brice Dumont, az Airbus Helicopters technikai vezetője.

„A Clean Sky 2 modell nem egyszerűen gyorsabb lesz, hanem intelligensen növeli a sebességet, egyszerre biztosítva a költséghatékony, fenntartható működést és a nagy teljesítményt. Szeretnénk lerombolni a költség-gátat, új feladatok végrehajtását tesszük lehetővé 2030-ra és azután is, hogy ott legyen esély kritikus sürgősségi repülésekre és háztól házig szállítási szolgáltatásra az európai polgárok számára, ahol leginkább szükségük van erre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: Airbus Helicopters | © AIRportal.hu

Forrás: Airbus Helicopters


A CS2 bemutatógép fejlesztése széleskörű európai hálózaton alapul, amelyben az ipari partnerek a legmagasabb gyártási színvonalat és tudást nyújtják a fejlesztéshez.

Az Airbus Helicopters részlegei Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Lengyelországban a strukturális és mechanikai tervezésben vesznek részt, más országok, mint Románia, Olaszország és az Egyesült Királyság, szintén magas szinten járulnak hozzá szakértelmükkel a tervezéshez és a gyártáshoz.

Forrás: Airbus Helicopters | © AIRportal.hu

Forrás: Airbus Helicopters

Ron Van Manen, a Clean Sky 2 programigazgatója elmondta: „A LifeCraft bemutató projekt a Clean Sky 2 keretein belül az európai kutatóhálózat teljes képességét mozgósítja a technológiai nehézségek áthidalására a rendszerek, a szerkezet, a teljes tervezés tekintetében.

Igazolni fogják a kombinált forgószárnyas konstrukció életképességét, amely alapvetően új összegzését hozza a hasznos teher/hatótávolság/sebesség követelményeinek a légiközlekedési piacon.

Különösen ott jelent majd fontos előnyöket ez a repülőgép-koncepció, ahol a gyors reagálás és a nagy hatótávolság a legfontosabb, mint a katasztrófa-elhárítás, a mentőrepülés, a kutatás-mentés feladatkörében.

Ez a gép ugyanakkor új piaci lehetőségeket is nyit majd, ezzel megerősíti Európa már most is meglévő versenyképes pozícióit a függőlegesen fel- és leszálló repülőgépek szektorában.”

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!