Afrika legkisebb területű országától vásárolt egy korábban kormányzati személyek szállítására használt Iljusin Il-62M repülőgépet a fehérorosz Rada Airlines, a típus egyetlen európai üzemeltetője. 

Az alkalmi és charter teherszállító járatokra specializálódott légitársaság évekig egyetlen Il-62MGr cargo-változatot használt, tavaly év végén, Kirgizisztánból vásárolta meg második gépét, miután nagyon megszaporodtak a megrendelései.

Most egy utasok szállítására készült Il-62M-mel bővült a cég flottája, ezt átalakítják áruszállítóvá.

Ez a gép sem szokványos helyről érkezik: az immáron EW-564TR lajstromjellel regisztrált Il-62M-et Gambia kormányzati repülőgépként használta, akkor még C5-RTG jelzéssel – írta a CH Aviation.

Augusztus 8-án az ország fővárosából, Banjulból Dzserbán át Vicebszkbe repülték az új tulajdonos Rada Airlines szakemberei, majd megkezdik a szükséges karbantartási és átalakítási munkákat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Rada által megvásárolt Il-62M Gambia kormánygépeként (Forrás: Wikipedia Commons)

A 1356234 gyári számú gépet még 2005-ben vásárolta a Gambiai Köztársaság, és hivatalosan 2018-ban állították le. A gépet egykor gyártó Iljusin Tervezőiroda saját, nemrég frissített nyilvántartása szerint viszont 2016 májusáig volt hivatalos légialkalmassági tanúsítványa, azóta pedig semmilyen karbantartást nem végeztek rajta.

Arról nincsenek információk, hogy a gépet légialkalmassági engedély hiányában milyen feltételekkel tudták Fehéroroszországba repülni.

Miután szolgálatba áll a Rada kötelékében, a fehérorosz cég lesz a világ legnagyobb Il-62-es üzemeltetője.

Rajta kívül csak egyetlen cég, Észak-Korea állami légitársasága, az Air Koryo üzemeltet két utasszállító példányt, közülük az egyik kormányzati személyek szállítására berendezett, VIP-konfigurációjú.