Az uniós megszorító intézkedések miatt a Belavia amúgy sem nagy flottája nagyjából a felére csökken, mert nem lízingelhet EU-s cégektől repülőgépeket.

A Reuters jelentése szerint a fehérorosz nemzeti légitársaságnak az Európai Unió által bevezetett szankciók miatt uniós lízingcég nem adhat bérbe repülőgépet.

Adatbázisok szerint a Belavia flottájának több mint fele, 17 gép bérelt, ezeket főként az Air Lease Corporation adta, Boeingeket és Embraereket vegyesen.

Bár a magyar származású Steven F. Udvar-Házy által alapított cég amerikai, az európai ügyfeleket az ír leányvállalaton keresztül szolgálják ki, így rájuk is vonatkozik a tilalom.

Fotó: AIRportal.hu

A bérelt gépek kivonása után a légitársaság közlése szerint 15 példány maradt, de hozzátették, hogy új repülőgépek vásárlásával, illetve nem európai cégektől lízingeléssel akarják fejleszteni a flottát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Európai Unió csütörtökön vezette be a legújabb szankciókat az ország és a légitársaság ellen, miután azzal vádolták meg, hogy migránsokat szállítanak Európába, hogy ezzel destabilizálják a politikai helyzetet.