Sikeres évet zárt 2014-ben Görögország legnagyobb légitársasága, az Aegean Airlines, amely nemcsak utasforgalmi rekordot döntött, hanem egyéb meghatározó mutatói is jól alakultak. Idén kezdődnek a vadonatúj A320-as Airbusok szállításai, és a formaruha is megújul.

Az Aegean Airlines új, április 1-jétől bevezetett légiutas-kísérő formaruhája. (Fotó: Aegean Airlines) | © AIRportal.hu

Az Aegean Airlines új, április 1-jétől bevezetett légiutas-kísérő formaruhája. (Fotó: Aegean Airlines)

Az Aegean Airlines konszolidált árbevétele 7%-kal, 850 millióról 911,8 millió euróra emelkedett 2014-ben az előző évi eredményhez képest, és ugyanígy növekedést mutatott, méghozzá jelentős mértékűt a légitársaság nettó nyeresége, az ugyanis 52,5 millióról 80,2 millió euróra kúszott.

Az Aegean Airlines a sikereit döntően két tényezőre, a hálózatfejlesztési stratégiájára, valamint az Olympic Air-rel való összeolvadására vezette vissza, amelynek 2013-as bekövetkeztve óta az Aegean Görögország legnagyobb légitársasága. Nagyságát pedig immáron az is emeli, hogy 2014-ben 10,1 milliós utasforgalmat bonyolított, amely a görög légitársaságok körében a valaha elért legnagyobb, akárcsak az útvonalhálózatban szereplő úti célok kínálata, amely összesen 119 várost számlál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A belföldi hálózatban 15, a nemzetköziben 13 százalékos volt a fejlődés, amelyet a légitársaság a kedvező áraival és az erős átszálló forgalommal magyarázott. A nemzetközi hálózat növekedésében Athénnak volt kulcsszerepe, a főváros légikikötőjének forgalma 2014-ben 20%-kal bővült, amihez az Aegean-nek a görög turisztikai hivatallal is összehangolt hálózatfejlesztési stratégiája járult hozzá a legnagyobb mértékben.

Az Aegean Airlines új formaruhái

Fotó: Aegean Airlines | © AIRportal.hu

Fotó: Aegean Airlines
Fotó: Aegean Airlines | © AIRportal.hu

Fotó: Aegean Airlines

Dimitris Georgiannis, az Aegean ügyvezető igazgatója előrebocsátotta, a további növekedés jegyében az idei évnek is számos fejlesztéssel indultak neki. Bővítik a flottát és vele az útvonalhálózatot, amelyben új városok mellett egyes meglévő útvonalak sűrítésének tervei is szerepelnek. A 2015-ös menetrendben már 42 ország 134 (34 belföldi, 100 nemzetközi) városa lesz elérhető.

Idén, júniustól kezdődően az Aegean elkezdi átvenni a vadonatúj, sharklet szárnyvéggel ellátott A320ceo gépeit, amelyből összesen hét darabot rendelt. A megújulás azonban már előtte, április 1-jével kezdetét veszi. A Sophia Kokosalaki, görög származású divattervező által megalkotott vadonatúj formaruhák ekkortól kerülnek bevezetésre, frissítést hozva a földi kiszolgálók és a fedélzeten dolgozó pilóták, valamint légiutas-kísérők megjelenésében.

Airbus-flottakép

Az Aegean-flotta jelenleg 1 darab A319-est, 29 darab A320-ast és 7 darab A321-est számlál. (Fotó: Aegean Airlines) | © AIRportal.hu

Az Aegean-flotta jelenleg 1 darab A319-est, 29 darab A320-ast és 7 darab A321-est számlál. (Fotó: Aegean Airlines)
Az újonnan megrendelt hét darab, sharkletes A320ceo-k szállításai idén nyáron kezdődnek és 2016-ig tartanak. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Az újonnan megrendelt hét darab, sharkletes A320ceo-k szállításai idén nyáron kezdődnek és 2016-ig tartanak.
(Fotó: Airbus)
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!