Minden szíriai regisztrációjú, vagy szíriai cég által üzemeltetett repülőgépet kitilt légteréből Grúzia, mert a polgárháborúban álló ország vezetése függetlennek ismeri el az ország két, szeparatisták által uralt régióját. 

A damaszkuszi vezetés Grúzia Abházia, valamint Dél-Oszétia, vitatott státuszú területeit ismerte el független államként, nyíltan Oroszország mellé állva a kaukázusi állammal szemben.

Gocha Mezvrishvili, a grúziai Légi Navigációs Szolgálat vezetője a Reuters-nak megerősítette,
az ország légteréből már kitiltották a Syrian Air és a Cham Wings gépeit, de hamarosan minden szír cégre kiterjesztik az intézkedést.

Forrás: Wikimedia Commons

A két ország diplomáciai eltávolodása már a múlt hónapban elkezdődött, konkrét büntetőintézkedéseket azonban eddig csak június közepétől kezdtek életbe lépni, ekkor már a két szír légitársaság Oroszország és Szíria között repülő gépei elkerülték a grúz légteret Azerbajdzsán felé.

A kaukázusi ország vezetésénél feltehetőleg az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy kiderült, az elsőnek szankcionált két cég charter járatokon szállított katonákat Rostovból Szíriába az Assad-rezsim támogatására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Kreml természetesen tagad, állításuk szerint ezek privát “vállalkozó” katonák, és az ország vezetésével semmilyen kapcsolatban nincsenek, noha tényleg Assad elnök csapataihoz csatlakoztak, akiket politikailag támogat az orosz fél.