A nyári sikeres tender eredményeképpen, a magyar légimentésben használt többi helikopterhez hasonlóan, a legkorszerűbb EC135 típusú mentőhelikopterek álltak szolgálatba októbertől, így a légimentés folyamatossága immár valamennyi bázison biztosított. A hirtelen jött hóban is szükség lehet a helikopterekre, amelyek a világ és Európa számos országában teljesítenek szolgálatot mind a légimentésben, mind a honvédelem területén, mind egyéb polgári szolgálatok kötelékében. Decemberben pedig tovább bővült az Airbus Helicopters családja a kontinensen.

Az Airbus Helicopters az év utolsó hónapjában leszállította a Spanyol Közúti Közlekedési Hatóság (DGT) számára az első AS355 NP Ecureuil helikopterét, és az első EC135-öst az ország nemzeti rendőrsége számára, annak a szerződésnek az alapján, amint a DGT és a gyártó ez év februárjában írt alá. A szerződés összesen hét helikopter leszállítását írja elő: négy AS355 Ecureuil-t és három EC135-öst, utóbbit a Nemzeti Rendőrség számára. A szállítások ennek a két gépnek az átadásával kezdődnek, az összes gépet 2016-ra vehetik birtokukba a megrendelők.

A DGT jelenleg 12 helikopterből álló flottát üzemeltet a madridi központjából, a rendőrség légi szolgálata pedig már 14 EC135-össel rendelkezik, amelyeket felderítésre, és más rendőrségi feladatokra használnak. Ez megerősíti ennek a multifunkcionális forgószárnyasnak a jelenlétét Spanyolországban, ahol az ország valamennyi rendfenntartó szervezete (a Guardia Civil, a Nemzeti Rendőrség és a Nemzeti Közúti Közlekedési Hatóság) valamint a spanyol hadsereg légimozgékony alakulata (FAMET) használja a típust. Ugyancsak dolgozik az EC135 magas szintű kiképzési és orvosi-sürgősségi szerepkörben is Spanyolország különböző autonóm tartományaiban.

EC145-ösök a német tartományi rendőrségnek

D-HADW Airbus Helicopters EC 145T2 (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

D-HADW Airbus Helicopters EC 145T2 (Fotó: AIRportal.hu)

De nem csak a spanyol rendőrség bízik a cég modelljeiben. Szintén decemberben jelentették be, hogy hat EC145 T2-es helikoptert vásárolt az Airbus Helicopters kéthajtóműves EC145-ös helikopercsaládjából Észak-Rajna-Vesztfália rendőrsége. A helikopterek leszállítását 2016-17-re tervezik. „Az EC145 T2 világ legmodernebb rendvédelmi helikoptereként nyújtott teljesítményével tökéletesen megfelel a Landespolizei Nordrhein-Westfalen feladatai széles skálájának” – mondta Thomas Hein, az Airbus Helicopters alelnöke. „Az EC145 T2 fejlesztésekor kifejezetten számoltunk a rendőri feladatokkal és szorosan együttműködtünk a rendőrség pilótáival és tisztjeivel, hogy a gép megfeleljen a bevetési igényeiknek.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Landespolizei Nordrhein-Westfalen az EC145 T2 második német vásárlója az ugyancsak hat gépet tavaly decemberben rendelő Baden-Württenberg tartományi rendőrsége után.

Az Airbus Helicopters a rendvédelmi erők helikopterei terén globális piacvezető, az elmúlt tíz évben ezeknek a gépeknek több mint 50 százalékát szállította a megrendelőkhöz. Ebben a szegmensben az Airbus Helicopters legfontosabb piaca Európa és Észak-Amerika, itt a piaci részesedése 44 illetve 28 százalék. Európában a könnyű kéthajtóműves EC135-ös és EC145-ös gépcsaládok a legsikeresebb helikopterek ebben a piaci szegmensben, a részesedésük a flottából megközelítőleg 46 százalék.

Az alpesi mentők is az EC135-ös mellett tették le a voksukat

A világ legújabb könnyű kéthajtóműves forgószárnyasa, az Airbus Helicopters továbbfejlesztett EC135 T3/P3-asa az Aiut Alpin Dolomites, az észak-olaszországi alpesi mentőszervezet kötelékében kezdi üzemelését.

„Az EC135 T3/P3 az Airbus Helicopters erős elkötelezettségét mutatja abban, hogy folyamatosan javítsa termékeit, tovább növelje annak a helikoptercsaládnak a képességeit, amely világszerte komoly referenciával rendelkezik a légimentő-szolgálatoknál, a rendvédelmi erőknél, és más kritikus feladatkörökben” – mondta Wolfgang Schoder, az EC135-öst Donauwörth-i ipari központjában építő Airbus Helicopters Germany elnöke.

EC135 T2 (Fotó: Airbus Helicopters) | © AIRportal.hu

EC135 T2 (Fotó: Airbus Helicopters)


Az Aiut Alpin Dolomites önkéntes hegyimentő szolgálat, amely évenként 700 légi bevetést hajt végre, gyakran nagyon nehéz és veszélyes körülmények között, az EC135 T3-as konfigurációt választotta. A szervezet jelenleg egy EC135 T2-est használ, amelyet sokszor meredek hegyoldalakon, a Dolomitok síterepein vetnek be. Az Aiut Alpin Dolomites ugyanakkor olyan speciális eseményeknél is felkérést kap sürgősségi és mentőfeladatokra, mint az autóversenyek.

„Az EC135 T3 továbbfejlesztett képességei rendkívül meggyőzőek” – mondta Raffel Kostner, az Aiut Alpin Dolomites egyik alapítója az új helikopter bemutató repülése után. „A gép rengeteg teljesítmény-tartalékot biztosít a mentőalakulatoknak, és javultak a paraméterei a nagy magasságban végrehajtott bevetéseknél, amelyek a szolgálatunk tevékenységének fontos elemei.”

Az Airbus Helicopters csaknem 1200 EC135-öst adott át vásárlóinak szerte a földgolyón, amelyek mostanáig több mint 3 millió órát repültek. A teljes flotta egynegyedét használják légimentő feladatkörben.

15 új helikopter a Bundeswehrnek

Hogy az Airbus Helicopters a legesélyesebbek között lehet, ha indul a Magyar Honvédség kihirdetésre váró tenderén, azt mi sem igazolja jobban, mint, hogy Európa egyik legnagyobb hadserege, a Bundeswehr is a gyártótól vásárolt modellekkel bővíti flottáját: 15 vadiúj harcihelikopterrel erősít jövőre a Bundeswehr. Ezt biztosítandó, az Airbus Helicopters legújabb könnyű többcélú katonai helikoptere, az EC645 T2 (LUH SOF) sikeresen végrehajtotta első repülését. A gép a vállalat bajorországi központjában, Donauwörth-ben, a német hadsereg képviselőinek jelenlétében bizonyította képességeit.

„Ez az első mérföldkő az EC645-ös programjában, és nagy örömünkre szolgál, hogy ezt együtt ünnepelhetjük partnerünkkel” – mondta a Német Katonai Üzemeltetési központ vezetője, Ralf Barnscheidt. „Határidőre adhatjuk át a következő évben az első EC645 T2 helikoptereket, amelyek az Airbus Helicopters és a Bundeswehr programcsoportjainak szoros együttműködésében készülnek”.

Az EC645 T2 a civil EC145 T2 katonai változata, amely a múlt nyáron állt először szolgálatba. Maximális felszálló súlya 3,7 tonna, a gép a legkülönbözőbb katonai műveletek során használható: szállításra, felderítésre, kutató-mentő, tűzoltó és sebesültszállító szerepkörben is. A Bundeswehr a gépből 15 példányt rendelt a Német Légierő számára. Az EC645 T2 jelentősen javítja a Német Légierő képességeit és olyan tulajdonságokkal bír, amelyek megfelelnek a Különleges Erők Parancsnoksága műveleti követelményeinek is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!