Az EX-YU Aviation tudósítása szerint az idei év első negyedéve nem hozta meg a várt számadatokat Horvátország légikikötői számára, ugyanis számos repülőtér utasforgalma csökkent nagyobb mértékben a 2013-as első negyedévi adatokhoz képest.

A főbb légikikötők, mint Zágráb, Split, Dubrovnik és Zadar mind-mind negatív utasforgalmi eredménnyel zárták az év első három hónapját. Míg a főváros repülőterén csupán 2,7%-os a csökkenés, addig Split esetében ez a szám 9,3%, Dubrovnik pedig 22,1%-kal kevesebb utast szolgált ki 2013 első három hónapjához képest.

A legdrasztikusabb változás azonban Zadar és Rijeka esetében mutatkozott, míg az előbbi város légikikötője 40,5%-os zuhanást könyvelt el, addig Rijeka tragikus eredménnyel, 82,5%-kos csökkenéssel zárta a januártól márciusig tartó időszakot. Az egyedüli pozitív adatot az északkeleti Eszék érte el, amelynek repülőtere 578,9%-kal növelte utasainak számát. Bár ez bíztató szám, azonban még így is jócskán elmarad a 2011-ben zárt adatoktól.

Az Aeroflot Iljusin Il-86 típusú repülőgépe Zadar repülőterén. A légikikötő forgalmi adatai 40%-os csökkenést produkáltak az év első három hónapjában. (Fotó: Zadar Airport) | © AIRportal.hu

Az Aeroflot Iljusin Il-86 típusú repülőgépe Zadar repülőterén. A légikikötő forgalmi adatai 40%-os csökkenést produkáltak az év első három hónapjában. (Fotó: Zadar Airport)


Habár Zágráb is csökkenő tendenciát mutatott az év első szakaszában, ám a vezetőség még így is optimista előrejelzéssel számol a 2014-es év egészére vetítve. Várakozásuk szerint 8%-kal növekedhet a teljes évre vonatkozó ki- és beérkező utasok száma az előző évhez viszonyítva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Horvát Polgári Légiközlekedési Ügynökség nyilatkozata szerint az első három hónap során a légijáratok száma 5,95%-kal, az utasokra vonatkozó számadatok 5,92%-kal, míg az átszálló forgalom 27,36%-kal esett vissza a 2013-as év megegyező időszakához képest. Mindeközben a teherszállítás sem menekült meg a negatív adatoktól, hiszen a szektorban elért eredmény 5,4%-kal kevesebb volt a tavalyi évhez viszonyítva.

Ezek után Horvátország légikikötői a nyári szezon indulását várják, mely – reményeik szerint – bizonyíthatja, hogy a csalódást keltő eredmény csupán átmeneti volt. Bár előzetes előrejelzésekbe nehéz bocsátkozni, ám az elmúlt hetek és hónapok hírei alapján számos új, hazai érdekeltségű piaci szereplő jelenhet meg, akik újabb járatokat és ezzel több nyaralóvendéget hozhatnak a dalmát ország örömére.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!