A héten kezdi meg a legújabb, megnövelt gyártási ütem szerinti termelést a Boeing repülőgépgyár, amely a keskenytörzsű 737-es típuscsaládját az idei évben már legkevesebb havi 42 példányban készül kibocsátani.

A Boeing 737-es típuscsalád az amerikai repülőgépgyár sikergyártmánya, a jelenleg futó Next Generation széria a légitársaságok körében a legkedveltebb utasszállítók közé tartozik. A szépszámú megrendelői igényeknek a gyáriak pedig csak akkor tudnak eleget tenni, ha folyamatosan növelik a kibocsátást.

A Boeingnek 2010 óta mintegy 33%-kal sikerült növelni ez irányú teljesítményét, akkoriban ugyanis még csak 31.5 737-es gördült ki egy hónap alatt. Legutóbb, tavaly márciusban pedig már a 38-as számot sikerült elérni, és most már havi 42 gépet céloz a Boeing.

A héten kezdetét is veszi annak az első Next Generation 737-esnek a szerelése, amely már a legújabb ütemterv szerint készül. A rentoni gyártósor, mint rendesen a szárny főtartóival kezdi a munkát, aztán fokozatosan halad tovább az előírt rend szerint míg a gép teljes testet nem ölt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

2015-től már a 737 MAX gyártása is kezdetét veszi. A képen egy 737 MAX-9 számítógépes látványterve látható. (Forrás: Boeing Company)


A leendő tulajdonos egyelőre nem ismert, de azt már közölte a Boeing, hogy a második negyedév folyamán át is adják a gépet. A rendkívül népszerű 737-es család, amelynek az eladási listákon egy ideje már a legújabb MAX széria is része hatalmas rendelésállománnyal rendelkezik. A teljes, még legyártásra váró 737-esek száma év eleji összesítő adat szerint 3680 darab.

Nem meglepő hát, hogy a Boeing 2017-ben még tovább készül fokozni a gyártást, három évvel később már havi 47 darab 737-est szeretnének legördíteni a gyártósorokról. 2017 ráadásul egy másik jelentős mérföldkövet is tartogat, mivel az újabb generációs MAX 737-est, annak is az elsőként elkészülő 8-as változatát ekkor készülnek forgalomba bocsátani.

Aktuális listaárak szerint egy 737-800-as 90.5 millió, míg egy MAX-8 103.7 millió dollárjába kerül a megrendelőknek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!