Gyorsított legnagyobb kéthajtóműves típusának gyártási ütemén az Airbus. Az európai repülőgépgyár toulouse-i gyártósorai ezentúl havonta 10 darab A330-as előállítására állnak készen. Rekord darabszámról van szó, ugyanis ennyi szélestörzsű Airbus még soha nem készült egy hónap alatt.

Növelte A330-as gyártósorainak kapacitását az Airbus, amelynek köszönthetően már havi 10 darab gép áll a megrendelők rendelkezésére.

Az A330-as prototípusa 1992 novemberében teljesítette első felszállását és két évvel később már átadásra is került az első sorozatgyártott példány a francia Air Inter számára. Az azóta eltelt 19 évben a típus nagyszerű népszerűségre tett szert. Megbízhatósága és üzemeltetési mutatói révén számos légitársaság kedvenc nagy hatótávú típusává lépett elő, sok esetben a konkurens Boeing 767-estől elcsábítva a vevőket.

Az aktuális kínálat szerint az A330-as család kétféle utasszállító és ugyancsak kétféle teherszállító, illetőleg katonai variánssal hódít a piacon. Az A330-200-as, valamint a hosszabb törzsű -300-as kivitelek mellett létezik az A330-200F (Freighter) és a többcélú tankergép, az A330M. Utóbbi szintén a 200-as széria alapjaira épül.

A típusból ez idáig összesen 1246 darabot értékesített az Airbus. Ebből 960 gép került átadásra mintegy 92 üzemeltető számára. A statisztikák szerint a típus eddigi története során már több mint 1.1 milliárd utast szállított. A világ repülőterein csaknem minden 25. másodpercben le-, vagy épp felszáll egy A330-as, amelyek napi szinten 8.8 millió kilométeres távot tesznek meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyáriak mindent igyekeznek megtenni, hogy a típus továbbra is töretlenül népszerű legyen. Legutóbb tavaly nyáron jelentették be a Farnborough Air Show nyitónapján, hogy az igényeknek eleget téve növelik a típus teljesítményét és egyelőre az sem teljesen kizárt, hogy az A320neo-ra fejlesztett új Sharklet szárnyvégek az A330-asokra is felkerülnek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!