Közel a befejezéshez a Bombardier CSeries regionális gépcsalád második prototípusának összeszerelése. Az FTV-2 jelzésű példány a következő hónapokban csatlakozhat az első repülőképes CS100-ashoz.

A Bombardier bejelentése szerint jelenleg négy különböző CS100-as tartózkodik a végszerelő soron különböző készültségi fokokban. Mindegyik példány a berepülési programban való részvételre determináltatott, melynek során összesen 2400 órányi tesztprogramot kell végrehajtaniuk. (Az FTV-1 jelenleg 20 repült óránál tart hat hét alatt.)

Amennyiben a berepülési program rendben halad, CSeries első sorozatgyártású példányai a tervek szerint 2014-ben állhatnak szolgálatba. A CS100-as első üzemeltetője a kanadai Porter Airlines lesz, mely összesen 12 darabot rendelt a CSeriesből. A gépek várhatóan Vancouverbe, valamint Los Angelesbe fognak repülni a kanadai fővárosból.


A CS300-as alprogram is fontos mérföldkőhöz érkezett, mivel a CSeries nagyobbik változatának fejlesztése a tervezésről tovább lépett az első prototípus alkatrészeinek gyártására, állt a Bombardier harmadik negyedév végén kiadott jelentésében.

A dokumentumban azonban pozitív hírek mellett negatív információk is találhatóak. A vállalat nettó árbevétele az elmúlt három hónapban az előző évhez képest 14.5 százalékkal 147 millió dollárra csökkent. Természetesen ezt nemcsak a légiközlekedéssel foglalkozó Bombardier Aerospace hozta össze (itt 27 százalékos esés és bruttó 86 millió dolláros bevétel a mérleg), hanem a kanadai vállalat teljes egészére vonatkozik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A július 1. és szeptember 30. közötti időszakban 45 gépet sikerült átadniuk, miközben 26 gépre gyűjtöttek be megrendelést. (Ehhez képest 2012 hasonló időszakában 57 átadást és 83 rendelést jegyeztek.)

A Bombardier vezetése szerint a kisebb pénzügyi hátralépés nem akadályozza a futó programokat, így a CSeries fejlesztését sem, hovatovább a gépcsaládnak szánt vadiúj összeszerelő-üzem építése gond nélkül zajlik Mirabel közelében.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!