Airbus A320-as típuscsaládjának teljes flottáján zajcsökkentő programot indít idén nyáron az Air France. A francia légitársaság ígérete szerint ezután a gépeik halkabban fognak landolni, kevésbé zavarva a repülőterek környezetét.

Nem kevesebb, mint 129 repülőgépet érint az a zajcsökkentő program, amelyet az Air France indít, ennyi keskenytörzsű Airbusa van ugyanis jelenleg a francia légitársaságnak, amelyek mindegyikét olyan zajt csökkentő eszközökkel készülnek ellátni, amelyek révén a megközelítési eljárás során akár 8 decibellel is halkabb lehet a repülőgépek kibocsátása.

A program idén júniusban veszi kezdetét és a tervek szerint 2015 végére be is fejeződik. A légitársaság arról azonban egyáltalán nem adott tájékoztatást, hogy egész pontosan milyen eljárással törekszenek a repülőgépeik által a leszállás fázisában generált zaj lehetőségek szerinti csökkentésére, de valószínűsíthető, hogy ugyanazt a módszert választották, amelyet nemrégiben a Lufthansa is.

A német légitársaság tavaly ősszel jelentette be, hogy az Airbus által fejlesztett örvénykeltőkkel látja el, ugyancsak A320-as flottáját, hogy gépeik halkabbak legyenek. A Lufthansa idén év elején áll neki a kivitelezésnek, illetőleg jelezték, hogy az újonnan érkező keskenytörzsű Airbusaikat már mind ezzel a kiegészítővel veszik át.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air France egyik Airbus A320-as típusa leszállás közben a budapesti Liszt Ferenc repülőtér 13R futópályájára.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)


Az örvénykeltők a szárny alsó felületén található, az üzemanyag-tartályok nyomáskiegyenlítői által generált hangkibocsátást hatástalanítják azzal, hogy ezen elemek előtt örvényt hoznak létre.

Az Air France gépparkjában a teljes A320-as család képviselteti magát, a legkisebb A318-astól egészen a leghosszabb törzsű A321-es változatig. Szám szerint 18 darab A318-as, 41 darab A319-es, 45 darab A320-as és 25 darab A321-es Airbusa van jelenleg a nemzeti flottának.

A SkyTeam légiszövetség oszlopos tagjaként működő Air France napi három járatot üzemeltetet Párizs-Charles de Gaulle és a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőterek között, így rövidesen a magyar főváros légikikötőjébe is halkabban érkeznek a párizsi járatok.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!