Huszonnyolc milliós utasforgalmat bonyolított és ezzel rögtön 23,6%-os növekedést mutatott fel a működésének első évében Katar fővárosának vadonatúj nemzetközi repülőtere, a Hamad International Airport (HIA).

Doha új repülőtere madártávlatból. (Fotó: Hamad International Airport) | © AIRportal.hu

Doha új repülőtere madártávlatból.
(Fotó: Hamad International Airport)

A Qatar Airways bázisául szolgáló légikikötő 36 állandó légitársaság 193173 repülőgépét fogadta és indította a tavaly júniustól idén májusig mért időszakban, 11,4%-kal többet, mint az előző dohai repülőtér, amely már éppen a kapacitásainak határán járt, amikor 2014 áprilisának végén végre megnyitott a Hamad.

A nagyobb és több szempontból korszerűbb, Superjumbo-kompatibilis új reptéren összesen megfordult 28 047 750 utas 5,4 millióval több a Doha International Airport (DIA) előző évi forgalmához képest, miközben figyelemre méltó fejlődést produkált a teherárú forgalom is. A HIA új cargo terminálján egy év alatt több mint egy millió tonna árút kezeltek, 12 százalékkal nagyobb mennyiséget a korábbi reptérhez képest.

A növekedés legfőbb motorjául a reptérüzemeltető természetesen az innen működő Qatar Airwayst nevezte meg, amely a kitartó útvonalhálózati expanziója és flottafejlesztési programja eredményeként immáron 157 repülőgépet üzemeltet a világ 146 városába.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az utaskapacitás mellett legalább olyan hangsúlyos a cargo fejlesztése is. (Fotó: Hamad International Airport) | © AIRportal.hu

Az utaskapacitás mellett legalább olyan hangsúlyos a cargo fejlesztése is. (Fotó: Hamad International Airport)

A visszajelzések alapján a repülőtér az utazóközönség tetszését is elnyerte. A Skytrax felméréseiben például a Hamadot választották meg a Közel-Kelet legjobb repülőterének, de az Airport Service Quality (ASQ) méréseiben is kiemelkedően jól teljesített. A térségben működő repülőterekhez viszonyítva első helyezést ért el a tisztaság, a poggyászkezelés és az utasvárók kényelmi szempontjainak vizsgálatában.

A forgalom elkövetkező alakulásáról a legfrissebben az idei második negyedéves adatok állnak rendelkezésre. Ezek szerint a Hamadnak az áprilistól júniusig terjedő időszakban összesen 7,28 millió utasa volt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!