Már 2017 végén megérkezhet az első Boeing 737 MAX az Alaska Airlineshoz azután, hogy az amerikai repülőgépgyár jelezte, várhatóan hamarabb tudja szállítani a seattle-i légitársaság által megrendelt gépeket.

Alaska Airlines Boeing 737 MAX-8 számítógépes látványterven.(Forrás: Boeing Company) | © AIRportal.hu

Alaska Airlines Boeing 737 MAX-8 számítógépes látványterven.
(Forrás: Boeing Company)

Minderről John Kirby, az Alaska Airlines kapacitásfejlesztésért felelős alelnöke számolt be Las Vegasban, a tegnap befejeződött Boyd International Aviation Forecast Summit konferencia keretében.

A flightglobal.com tudósításában is megjelent hír azonban nem teljesen új keletű, mivel az Alaska Airlines tavaly októberben, amikor újabb tíz darab 737-900ER (Extended Range) gépre adott le megrendelést már jelezte, 2017-től várják a 737-es legújabb generációját a flottájukba.

Noha kétségkívül igaz, korábban az első 737 MAX átvételét 2018-ra datálták, így a fő üzenet, miszerint nem késik, hanem ellenkezőleg, hamarabb érkezik a vevőhöz a gép mindenképp pozitív. John Kirby külön ki is emelte annak jelentőségét, hogy ezzel a 737 MAX-t indító légitársaságot, a Southwest Airlines-t követően várhatóan mindössze hat hónappal később kapják meg az első gépüket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Alaska Airlines-nak összesen 37 darab 737 MAX utasszállító repülőgépre van érvényes megrendelése. A szerződések szerint a légitársaság 20 darab 737 MAX-8-ast és 17 darab MAX-9-est fog átvenni a Boeing gyártósorairól. Érdekesség, hogy az Alaska Airilines volt az első légitársaság, amely mindkét nevezett típusváltozatot, a MAX családból elsőként forgalomba álló MAX-8-ast és a leendő legnagyobb utaskapacitású MAX-9-est is választotta.

A 737 MAX ütemezését illetően legutóbb Ray Conner adott tájékoztatást a Boeing részéről. Az amerikai gyáróriás kereskedelmi típusokat kibocsátó részlegének elnök-vezérigazgatója a párizsi légi szalonon beszélt róla, hogy a 737 MAX-8-ast a terveik szerint még az év vége előtt kigördítik, hogy 2016 elején megkezdhessék vele a berepülési programot.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!