Új légi útvonalat nyitottak meg Tokió felett, amely közvetlenül a város központját érinti, így a le- vagy felszálló járatok ablakából pazar kilátás nyílik a nagyvárosra.

A 2020-as nyári olimpia előtt hatalmas kapacitásbővítésen megy keresztül a tokiói Haneda repülőtér: körülbelül 50 új résidőt (slotot) osztottak ki a légtérhasználati szabályok enyhítésének köszönhetően.

A nagymértékű bővítést az teszi lehetővé, hogy a kereskedelmi járatok ezentúl átrepülhetnek a Tokió környéki, amerikai katonai ellenőrzés alatt álló légtéren, amely az USA fennhatósága alá tartozik 1945 óta. Bár Japán technikailag nem kapja vissza a repülőtértől nyugatra eső légteret, ezentúl legalább irányítani tudja benne a kereskedelmi  forgalmat.

Eddig a Hanedáról induló és oda érkező járatok csak bizonyos útvonalakon repülhettek a reptér közelében, elsődlegesen a Tokiói-öböl felett, jelentős kitérőkkel és magassági korlátozásokkal. 

Az illetékes minisztérium a hétvégén engedélyezte az első járat átrepülését az egyik új légi útvonalon, amely közvetlenül a 14 milliós nagyváros központja felett húzódik, az érintett gép a Japan Airlines egyik 777-ese volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A JAL 777-ese az új légifolyosón (forrás: Kyodo News)

Az új bevezetési eljárást azért kezdték el már most használni, hogy a pilóták és légiforgalmi irányítók hozzászokjanak a változásokhoz. Az útvonalat a zajszennyezéssel kapcsolatos aggodalmak miatt még mindig tesztelik, azonban március végén teljes mértékben üzembe kellene lépnie.

A Tokió felett elhaladó járatok ablakából egyedi kilátás nyílik a nagyvárosra közvetlen közelről, így aki Tokióba utazik, annak megérheti fizetni az ablak melletti ülőhelyért.