Megkezdte harci eszközei hazaszállítását Afganisztánból a honvédség. Péntek hajnalban nyolc darab könnyű, páncélozott szállító harcjárművet – BTR-t – vittek Magyarországra repülőgéppel – tudta meg az MTI különtudósítója Nyers József ezredestől, a nemzeti támogató elem parancsnokától Mazari-Sarifban.

Az ezredes a NATO-bázison elmondta: a harcjárműveket péntek hajnalban egy An-124-es Ruszlán típusú, orosz gyártmányú, óriás szállítógéppel vitték Magyarországra. A járművek az első olyan eszközök, amelyeket a tartományi újjáépítési csoport (PRT) kivonulása miatt szállítanak haza – fűzte hozzá.

A parancsnok szerint egy ilyen, a Szovjetunióban tervezett, fegyverzettel ellátott, nyolckerekű harcjármű súlya 14 tonna és összesen 9 katona szállítására alkalmas. Elkezdődött a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) kivonulása Afganisztánból; a fejlesztési projekteket lezárják, bizonyos eszközöket pedig hazaszállítanak – mondta Sipos Antal ezredes, az utolsó PRT parancsnoka szerdán Puli-Humriban, a csoport bázisán az MTI különtudósítójának.

Az ezredes szerint jelenleg már tart az előkészület a – várhatóan jövő tavaszi – levonulásra. Az eszközök közül csak azokat szállítják haza, amelyek nem okoznak túlzott anyagi terhet a honvédségnek, illetve a fegyvereket, harci járműveket is vissza kell vinni Magyarországra, mert ezek átadását második fél számára általában nemzetközi szabályok tiltják.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!