Az utazási korlátozások és a határnyitás elmaradása miatt tavalyi kapacitásának a korábban tervezett 60 százaléka helyett csak alig 40 százalékán üzemel majd a téli menetrendi időszakban a Ryanair.

A légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a főleg Közép-Európát érintő lezárások miatt jelentősen visszaesett a kereslet, ezért vágják vissza harmadával a kínálatot. A téli időszakban a Ryanair 70 százalékos töltöttséggel tervezi a járatok üzemeltetését, de a felkínált kapacitás mértéke az újabb járványügyi intézkedésekkel változhat.

Fotó: AIRportal.hu

A pandémia előtti hálózat 65 százaléka lesz elérhető, de a járatsűrűség jóval a korábbi szint alatt marad, a corki, shannoni és toulouse-i bázisokat bezárja, valamint a belga, német, spanyol, portugál központokból, illetve Bécsből több repülőgépét is kivonja a cég.

A 2021. március 31-én végződő pénzügyi évében a csökkentés miatt a légitársaság 38 milliós éves utasforgalomra számít, de ez is változhat még az országok intézkedései miatt.

Michael O’Leary cégvezér a közlés szerint azt mondta, a járatokat azért tervezték 70 százalékos töltöttségre, mert ez felel meg a piaci igényeknek, és minimális nyereség képződhet, illetve csökkenthető a pénzkiáramlás mértéke is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A menetrend megnyirbálása mellett elkerülhetetlenek lesznek az újabb leépítések vagy fizetés nélküli szabadság bevezetése még több dolgozónál. Ezek az intézkedések elsősorban azokat a bázisokat érinthetik, ahol még nem született megállapodás a személyzetet képviselő szakszervezetekkel.

Emellett a Ryanair arra kérte az EU tagországainak kormányait, hogy azonnal vezessék be a regionális légiközlekedést könnyebbé tevő uniós szabályokat.