Három nagy európai légitársaság, a British Airways, a KLM és az Air France (Joon) is felfüggeszti Irán fővárosába, Teheránba közlekedő járatait szeptembertől. A légicégek az alacsony keresletet és a járatok gyenge pénzügyi teljesítményét jelölték meg a döntésük okaként.

A British Airways és a KLM hetente többször repült londoni és amszterdami központi repülőterükről a teheráni Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre (IKA), az Air France (fapados) tornacipős cége a Joon hetente egy alkalommal kötötte össze a Párizs CDG repülőteret az iráni fővárossal.

Az érintett európai légitársaságok a 2015-ben megkötött atomalkut követően indították újra járataikat Iránba.

Mindhárom légitársaság az alacsony keresletre és az útvonalak gyenge pénzügyi teljesítményére, valamint a rossz kilátásokra hivatkozva döntött a járatok megszüntetése mellett – közleményük szerint.

A német Lufthansa, és annak osztrák leányvállalata az Austrian Airlines, valamint a szintén német Germania nem függesztik fel járataikat Teheránba, legalábbis egyelőre nem jelentették be, hogy ők is hasonló lépést fontolgatnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa egy szóvivője azt nyilatkozta, hogy a német nemzeti légicég, és leányvállalata az Austrian továbbra is repül Iránba, amíg ezzel ellenkező bejelentést nem tesznek.

Az európai légitársaságok döntésének nyertese rövid távon a Turkish Airlines, a török légitársaság a foglalási adatok alapján több mint 20%-kal növelte utasainak számát az iráni útvonalain.

Bár a perzsa országgal szembeni szankciók visszaállításának következményeként várhatóan az üzleti utasok és a turisták száma is jelentősen csökkenni fog az Európa – Irán viszonylatokon, az európai cégek visszavonulásával az állami Iran Air, valamint a magánkézben lévő iráni légitársaságok (pl. Mahan Air) konkurencia nélkül maradhatnak egyes útvonalakon.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!