Megkezdődött egy újfajta kézipoggyász-átvilágító berendezés tesztelése a londoni Heathrow reptéren. A komputertomográf elvén működő, három dimenziós képet mutató eszköztől azt remélik, hogy ennek köszönhetően nem kell többé kivenni a műszaki eszközöket a csomagból, illetve talán a folyadékokat érintő korlátozás is véget érhet.

Megszűnhet a laptopok kötelező kivétele a kézipoggyászból (Fotó: TSA)

Bár már tizenöt éve is voltak hírek a repülőtereken tesztelt, három dimenziós képet adó röntgengépekről, ráadásul pont a londoni Heathrow kapcsán, most ismét ilyen berendezést próbálnak ki ugyanitt – írja a BBC portálja.

A CT (komputomográf) elvén működő újfajta eszközről a brit közlekedési minisztérium azt közölte, hogy hat-tizenkét hónapon át tesztelik, mert szeretnék a folyamatos technológiai fejlődéssel javítani az utasélményt.

A három dimenziós képalkotásnak köszönhetően a biztonsági átvilágításkor a személyzet minden oldaláról, körbeforgatva meg tudja vizsgálni az épp vizsgált tárgyhalmazt.

Ha sikeres a próbaüzem, akkor lehetséges, hogy nem kell többé kivenni a laptopokat és hasonló eszközöket a kézipoggyászból, és egyes remények szerint talán a folyadékokat érintő korlátozásokat is feloldják majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A brit tárca közlése szerint ugyanakkor a mostani tesztidőszakban az eddigi szabályok érvényben maradnak, azaz továbbra is felszólíthatja a biztonsági személyzet az utast bizonyos tárgyak kiszedésére.

Az összefoglaló emlékeztet arra is, hogy korábban érkeztek hírek hasonló, 3D-s berendezések amszterdami és New York-i teszteléséről is.

Illusztráció. (Forrás: TSA)